Kalp Sağlığı İçin Ne Kadar Antrenman Yapmalı?

Circulation’da yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, günde 30 dakikalık antrenman yapmak kalp sağlığınız açısından yeterli olmayabilir.

antrenman

12 ayrı çalışmadan 400.000 kişinin egzersiz alışkanlıklarının incelendiği araştırmada, önerilen miktar olan günde 30 dakikalık egzersiz planını uygulayan kişilerin kalp yetmezliği risklerinin sadece %10 oranında düştüğü sonucuna ulaşıldı. Uzmanlara göre bu düşüş “mütevazı” olarak nitelendiriliyor.

Çalışmanın bulgularına göre günde 1 saat çalışanlarda ise bu risk %20 oranında azalıyor. Günde 2 saat antrenman yapanlarda gözlemlenen kalp yetmezliği riski düşüşü ise %35 olarak ölçüldü. Bu oran oldukça iyi; ancak meseleye biraz daha gerçekçi bakılacak olursa, her gün bu süreyi tutturabilmek zor görünüyor. Peki kalp sağlığınızı korumak için günde 2 saat egzersiz yapmanın dışında ne yapılabilir? Çözüm basit: Kısa süreli antrenmanlarını daha da zorlaştırmak.

Her ne kadar araştırmada antrenmanların yoğunluğu göz önünde bulundurulmamış olsa da, Texas Üniversitesi tarafından yürütülen  araştırmanın yürütücüsü olan kardiyolog Ambarish Pandey,  30 dakikalık interval çalışmanın kalp sağlığınızı korumak açısından düşük yoğunluklu bir 30 dakikalık antrenmana göre daha yararlı olabileceği görüşünde.

Peki yüksek efor ile düşük eforu birleştiren interval çalışmayı bu denli avantajlı kılan nedir? Bunun nedeni, interval antrenmanın kalp ritmini kısa zaman dilimlerinde yükseltmesi ve devamlı olarak eski seviyesine düşürmesi. “Yükselt-alçalt” formatı ise kalp sağlığına oldukça faydalı oluyor ve kalbi güçlendiriyor. Kalp atışını sabit tutmaktansa, kalp kaslarını daha fazla çalışmaya zorluyor.

BENZER YAZILAR