“Akne, yağ kanalları ile ilgili bir deri hastalığıdır. Yağ salgısının yoğun olduğu ergenlik döneminde görülmekle birlikte, süreç 40’lı yaşların sonuna kadar uzayabilmektedir. Tedavi edilmediğinde iz kalabilir ve hatta psikolojik sorunlara neden olabilir” diyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Rukiye Kaymaz, bu nedenle akne tedavisinin, konusunda deneyimli bir dermatoloji uzmanı tarafından yapılması gerektiğinin altını çiziyor.
Genetik faktörler, hormonlar, makyaj malzemeleri, yağlı cilt bakım kremleri, güneş ışınları, çevre kirliliği ve çeşitli ilaçlar (kortizon, lityum, antiepileptik ilaçlar vs.) akneyi tetikleyebilir. Tedaviye dirençli akne, saç dökülmesi, tüylenme artışı ve menstürasyon düzensizliği mevcut ise, endokrin tetkik gerekir. Tedavi şeklinin aknenin şiddetine göre belirlendiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Rukiye Kaymaz, “Hafif, orta ve şiddetli iz bırakan akne formlarının tamamında, deneyimli bir dermatoloji uzmanının kişiye ve akne formuna uygun olarak belirlediği destek dermokozmetikler, tedavi başarısını artırır.” diyor. Bu süreçte, basit akne formlarında lokal ilaçlarla dermokozmetik destek ürünler kombine edilir. Hafif orta akne şiddetinde yumuşak formüllü pH dengeli bir temizleyici ile cildin günde 2 defa yıkanması önerilir. Yağ salgısını dengelemek için tonik kullanılır. Daha derin iltihaplı lezyonlar mevcut ise sistemik antibiyotikler, dermokozmetik bakım ürünleri ve lokal antibiyotiklerle kombine edilir. Daha şiddetli ve iz bırakan akne formlarında A vitamini türevi sistemik ilaç tedavisi ile akne sorunu çoğunlukla kalıcı bir şekilde tedavi edilir. Bu tedavi sırasında da lokal dermokozmetik ürün desteği çok önemlidir. Retinoid tedavisi cildi inceltip hassaslaştırdığı için sabahları yağsız minimum 30 koruma faktörlü güneş koruma ürünü yanısıra hassas cilt temizleme ürünleri ve nemlendiricileri tercih edilir. Kaymaz ayrıca, akne tedavisinde doğru ürün kullanmanın büyük önem teşkil ettiğini belirtiyor.
Aktif akne durumunda, yağlı bakım kremleri, güneş koruma ürünleri ya da fondöten, pudra gibi makyaj malzemelerinden uzak durulmalıdır diyen Dr. Rukiye Kaymaz, “Aktif akne tedavisi başarıyla sonuçlandıktan sonra iz tedavisi planlanmalıdır. İz kalmaması için düzenli olarak dermatoloji uzmanınızın belirlediği, mevsime uygun koruma faktör içeren bakım ürünleri sürülmelidir. İz azaltıcı lokal ürünlerin soyucu nitelik içermesi nedeniyle genellikle akşam kullanımları uygundur. Bu tedavilerde mevsim, kişinin cilt özelliklerine uygun olarak dermatoloji uzmanı tarafından belirlenmelidir. Deneyimli bir dermatoloji uzmanından
düzenli destek alınmaldır. İz giderme konusunda lokal ürünler yeterli olmadığı takdirde ek olarak PRP, somon DNA, hyaluronik asit enjeksiyonları, altın iğneli radyofrekans ya da ablatif lazer tedavisi planlanabilir. Bu teknikler kombine edilebilir” diye belirtiyor.
Dermatoloji Uzmanı
Dr. Rukiye Kaymaz