Sabah Ziyafeti

Protein ağırlıklı kahvaltılar bel çevrenizi daralttığı gibi, tüm güne enerji takviye ediyor. 

Soğuk havalar açık hava antrenmanlarınızı aksattı ve şimdiden birkaç kış kilosu almaya başladınız mı? Bunlardan kurtulmanın yolu kahvaltıyı atlamak değil. Aslında, National Weight Control Registry’e göre, kilo verip bunu koruyabilen insanların yüzde 78’i her sabah kahvaltı yapıyor. Koşu ve toparlanma süreçlerini destelemek için karnınızı doyurmalısınız. Bunun için doğru kahvaltı, yani protein ağırlıklı bir öğün şart. Uyandığınızda vücudunuz güç kazandıran besin öğelerine ihtiyaç duyar ve kaslarınız proteini sentezleyerek beslenir.

McMaster Üniversitesi’nden araştırmacı Stuart Philips, “Kahvaltıda 30 g protein ideal” diyor.

İŞTAHINI GEMLE 

En aşağı 30 g protein içeren bir kahvaltı, açlık hissinizi tetikleyen ghrelin hormonunun salgılanmasını yavaşlatıyor. Kahvaltıda protein tüketmek aynı zamanda tokluk hormonlarınızı yükselterek daha uzun süre tok kalmanızı sağlıyor.

ZAYIFLA VE KORU 

Sağlıklı kilonun uzun vadede korunması, düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığına sıkı sıkıya bağlı. Philips’in yaptığı araştırma kahvaltıda 30 g protein almanın, iştahınızı kontrol altına aldığı için zayıflamaya yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

KAN ŞEKERİNİ DENGELE 

Uzmanlara göre, uzun süre aç kaldıktan sonra işlenmiş karbonhidrat ve protein içermeyen bir şeyler (poğaça veya simit) yemek kan şekerinizde ani yükselişlere yol açarak pankreasınızı strese sokuyor ve uzun vadede tip 2 diyabet riski artıyor. O gün çok mu sıkışıksınız? Hiçbir şey yememektense poğaça yemeniz yeğdir: Aldığınız kaloriler metabolizmanızı hızla harekete geçirecek ve kendinizi sersem gibi hissetmenizi önleyecek. Ama bunu alışkanlık haline getirmeyin.

PERFORMANSINI YÜKSELT 

Antrenmandan önce (özellikle 60 dakikadan uzun sürüyorsa) kahvaltı yapmak kaslarınıza enerji pompalarken, toparlanma için ihtiyacınız olan proteine de erişmiş olursunuz. Araştırmalar kahvaltıda protein tüketmenin yeni kas oluşumu kadar bağışıklık sistemi ve kemik hücreleri için de çok önemli olduğunu gösteriyor.

BENZER YAZILAR