Kendinizi Daha Az Uyku İçin Eğitebilir Misiniz?

Sabahları uyanmak sizin için kabus demekse, kendinizi daha az uyku için eğitmenin sırlarını keşfedin.

Geride bıraktığınız hafta sonunda yeterli miktarda uyuduğunuzu söyleyebilir misiniz? Muhtemelen söyleyemezsiniz. Genel olarak az uyuma gibi bir sorununuz varsa, ofis masasında yorgunluktan bitmiş şekilde oturuyorsunuzdur.

Rotterdam School of Management tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, uyku eksikliği sizi işte daha dengesiz davranmaya itiyor ve çalışma arkadaşlarınızla tartışma olasılığınızı arttırıyor. Ne yapsanız olmuyorsa, yani uyku düzeninizi bir türlü istenilen seviyeye getiremiyorsanız, sizin için ilginç bir çözüm var. Bu yöntemle içinizdeki Steve Jobs ortaya çıkacak ve vücudunuzu daha az uykuyla ayakta tutmanın yollarını keşfedeceksiniz.

Dönüp insanlık tarihine şöyle bir baktığımızda, uykuyla arası çok da iyi olmayan kişilerin toplum tarafından saygıyla karşılandığını görüyoruz. Leonardo Da Vinci, Thomas Edison ya da Napolyon’u örnek verebiliriz.  Tüm saydığımız insanlar oldukça az miktarda uyku ile harika işler başarıyorlardı. Ve de uykudan kısmanın üretkenliği nasıl tetiklediğini gösteriyorlardı.

İçinizden bir Da Vinci çıkacağını elbette iddia etmiyoruz. Yanlış anlaşılma olmasın.

Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğu ise biyoloji ile ilgili bir konu. Sağlık açısından önerilen, günde 7-8 saatin uykuya ayrılması yönünde. Fakat dönüp şöyle bir baktığımızda, insanların %97-99 kadarının düzenli olarak 6 saatten az uyuduklarını, buna bağlı olarak da gün içerisindeki faaliyetlerinin zayıfladığını görüyoruz.

Peki ya kalan %1-3’lük kısım? Onlar kısa uykucular. Vücutlarında, hDEC2 adında, mutasyona uğramış bir gen barındırıyorlar ve bu gen sayesinde her gece birkaç saat uyuyarak hayatlarına devam edebiliyorlar. Muhtemelen bu insanlardan birisi ile karşılaşmışsınızdır. Zayıf, yüksek enerjili ve iyimser insanlardır bunlar. Asla durmak bilmezler ve neredeyse hiç yorulmazlar.

Peki ya genetik açıdan şanslı olmayan bizler ne yapabiliriz?Loughborough Üniversitesi’nden uyku nörobilimcisi Profesör Jim Horne, uykunuzdan her gece 1-2 saat kısmanızı sağlayacak yöntemler olduğunu söylüyor. Aşağıdaki planı uygulayan neredeyse herkes uyku süresini 6 saat civarına çekebilir.

İşte daha az uyku ile idare etmenizi sağlayacak plan:

1. Öncelikle, alarmınızı her sabah aynı saate kurun. Hafta sonu ya da hafta içi olması fark etmez. Plandaki kilit nokta, her sabah tam olarak aynı saatte kalkmak.
2. İlk hafta, normalde yatağa gittiğiniz süreyi 20 dakika geciktirin. Uykuya her zamankinden 20 dakika sonra geçin.
3. İkinci hafta bu süreyi 40 dakikaya çıkarın.
4. Üçüncü hafta bu süreyi 1 saate çıkarın.
5. Uyku süreniz tam olarak 6 saatte sabitlenene kadar, her hafta 20 dakikalık kısıtlamalarla devam edin.

Uyku süresi 6 saatten daha kısa olmaya başladığı zaman, çoğu insan zorlanmaya başlar. Etkiler, özellikle öğle yemeği sonrasında belirir. Fakat acil durumlarda, 6 saatin altına da düşülebilir. Horne, kriz anlarında 4 saatlik uyku ve birkaç kestirme ile de yolunuza devam edebileceğinizi söylüyor.

Bu noktadan sonra, çeşitli polifazik uyku protokollerinin kasvetli dünyasına girmiş oluyorsunuz. Bu polifazik uyku protokollerinin en popüler olanı, yani “Everyman”; sabah erken saatlerde 3 saat uyku ve gün içerisine dağıtılan 20 dakikalık kestirmeleri içeriyor. Onu “Uberman” izliyor. Uberman ise gün içerisine eşit aralıklarla dağıtılmış 20’şer dakikalık kestirmelerden oluşuyor. Kimisi bu yöntemin gerçekten işe yaradığını söylüyor. Bu insanlar, vücutlarını bu sisteme alışmaya zorlamak için zombiye çeviriyorlar.

Farklı uyku yöntemlerini okudunuz. Uberman ve Everyman birer bilgiden ibaret kalsın. Bizim tavsiyemizi dinlerseniz, siz bu işlere hiç girişmeyin. 7 saatlik sağlıklı uykunuza tutunmaya gayret edin; bir kahve çakın, bol bol su için ve yolunuza devam edin.

BENZER YAZILAR