Yapay Tatlandırıcılara Dikkat!

Kilo almamak için tercih ettiğiniz yapay tatlandırıcı içeren içecekler size hiç de fayda sağlamıyor.

Antrenmanınızı tamamladınız ve dengeli bir besin tüketmek için sofraya oturdunuz. Kalorilere dikkat etmek gerek. Bu yüzden, diyet kola söylediniz. Yemeğinizin üzerine bir de demli çay içmek istediniz. Şeker mi? Asla. Eliniz yapay tatlandırıcılara gitti ve çayınıza bir paket tatlandırıcı karıştırdınız.

Hemen söyleyelim: Ne diyet kola ne de çayınıza karıştırdığınız o yapay tatlandırıcının size bir faydası var. Şekerden kaçmak adına yöneldiğiniz yapay tatlandırıcılar asla dostunuz falan değil.

Nedenini hemen açıklayalım: ENDO 2017’de sunulan yeni bir araştırmanın da gösterdiği üzere, yapay tatlandırıcılar metabolizmanızda işlerin karışmasına yol açıyor. Dahası, yapay tatlandırıcı kullanımı, vücutta yağ depolanmasına yol açıyor. Halihazırda obez olan kişiler için bu tehlikenin daha yüksek olduğunun da altını çizmek gerek.

Çalışmada bu sonuca varılmak için birçok strateji izlendi. İlk olarak, yapay tatlandırıcı olan sukraloz, her gün 4 kutu diyet kola içen bir kişinin kanına benzer bir konsantre yolu aracılığıyla, insan yağ dokusundan alınan kök hücreler üzerinde test edildi. Elde edilen sonuçlara göre, yağ üretimi ve enflamasyon ile ilişkilendirilen genlerin hareketliliğinde artış meydana geliyordu.

İkinci deney ise düzenli olarak düşük kalorili tatlandırıcı kullanan 8 kişinin karın bölgesi yağlarından alınan örnekler üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmacılar, bu deneyde, hücrelere glukoz taşınmasında artış yaşandığını gözlemlediler. Bu da kanda daha fazla şeker depolanması demekti. Dahası, yağ üreten genlerin faaliyetleri, diyet içecekleri tercih etmeyenlere kıyasla daha fazlaydı.

Araştırmacılara göre bu durumun başlıca nedeni, düşük kalorili tatlandırıcıların, karın bölgesi yağlarında tatlı reseptörlerini arttırması ve bu yolla hücrelere daha fazla glukoz girişine yol açmaları olabilir. Ayrıca, düzenli olarak yapay tatlandırıcı tüketen kişilerde bu reseptörlerin daha fazla bulunduğuna da inanılıyor.

Bu reseptörlerden kaynaklı olarak hücrelere glukoz giriş miktarı arttıkça, glukoz kana karışıyor ve kan şekeri yükseliyor. Sonuç olarak karın bölgesinde yağlanma da artıyor. Zaman içerisinde metabolizma olumsuz etkilenerek, daha fazla yağ üretimi gibi bir sonuç meydana geliyor.

Yapay tatlandırıcılara sarılarak yağlanmadan kurtulacağınızı sanmayın; sağlığınızı da tehlikeye atmayın.

BENZER YAZILAR