Meyve ve Sebzeleri Neden Soymadan Yemelisiniz?

Meyve ve sebze kabuklarının sağlık faydalarını gördükten sonra fikriniz değişecek.

Untitled-1

İşten çıkıp karnınız aç bir şekilde evin kapısından içeri girdiğinizde, yapmak istediğiniz en son şey patates kabuğu soyarak vakit kaybetmektir.

New York City’den beslenme uzmanı Carolyn Brown’un sizlere mükemmel bir haberi var: Aslına bakarsanız, meyve ve sebze kabuğu soymakla vakit kaybetmenize hiç de gerek yok. Neden mi? Çünkü bu kabuklarda antioksidan, vitamin ve lif gibi sağlığınıza yararlı birçok şey bulunuyor. Meyve ve sebzelerin kabuğunu soyduğunuzda ise, fazladan göreceğiniz faydalardan da mahrum kalıyorsunuz.

Örneğin elmayı ele alalım. Elmada bulunan C vitamini, potasyum ve A vitamini gibi besin öğelerinin 3’te 1’i kabuk kısmında yer alıyor. Benzer bir durum, patates için de geçerli. Patateste bulunan lif miktarının yarısı kabukta bulunuyor. Hatta, kabuktaki demir ve kalsiyum miktarı da patatesin kendisinden daha fazla.

Dahası, meyve ve sebzeleri kabuğu ile birlikte tüketmek, yemeklerinize çok daha farklı bir tat ve doku da katabilir. Zamandan edeceğiniz kar da cabası.

Brown’ın önerisi elma, armut, salatalık, havuç, patlıcan, nektarin, şeftali, erik, patates ve tatlı patatesi kabuğu ile birlikte yemeniz gerektiği yönünde.

Narenciye kabuklarını da atmayın. Kabuklardan elde edeceğiniz rendeler, balık ya da tavuk yemeklerinize ekstra lezzet katacaktır.

Şunu da ekleyelim: Ananası kabuğu ile yemeye çalışmanızı asla söylemiyoruz. Kabuk konusunda mümkün olduğu kadar toleranslı davranın, yeter. Kabuk kısmı yenilemez yapıdaysa, tabii ki yemeyin.

BENZER YAZILAR