Hayır. Bu kez seksten bahsetmiyoruz.
Düşük testosteron seviyesinin birçok rahatsız edici yan etkisi olabilir.
Bu önemli hormonun seviyesi düştüğünde, modunuzdan seks hayatınıza kadar birçok şey kötü etkileniyor.
Tam da bu noktada testosteron tedavisi devreye giriyor. Eğer klinik açıdan testosteron seviyeniz düşükse -ki genellikle desilitre başına 300 nanogramın altı düşük olarak kabul edilir- testosteron takviyesi modunuzu düzeltebilir, libidonuzu yükseltebilir, hatta kas büyümesi gerçekleştirebilir.
Şimdilerde ise listeye bir etkenin daha eklenmesi, faydaları arttırabilir: Kalp sağlığının korunması. En azından, Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacılarının, düşük testosteron seviyesine sahip 656 erkek üzerinde gerçekleştirdikleri 7 yıllık çalışmalarından bu sonuç çıkıyor diyebiliriz.
Söz konusu çalışmada, erkeklerden 360’ı testosteron tedavisini kabul ederken, 296’sı bu tedaviyi reddetmiş. 7 yıllık süre içerisinde ise testosteron tedavisi görenlerin ölüm risklerinin, tedaviyi reddedenlere göre çok daha düşük olduğu gözlemlenmiş. Dahası, bu süre içerisinde bu kişiler ne kalp krizi ne de felç geçirmiş. Testosteron tedavisini reddedenler arasında ise ölümcül olmamak kaydıyla 30 felç ve 26 kalp krizi vakası oluşmuş.
Testosteron takviyesinin faydaları bununla da sınırlı değil. Çünkü çalışmaya katılanların kan şekeri, kolesterol, trigliserit, tansiyon, karaciğer enzimi, kilo ve bel ölçülerinde de azalma meydana gelmiş. Tüm bu faktörler ise kalp sağlığı için elbette yararlı.
Ancak çalışma kapsamında katılımcıların yaşam tarzı değişimlerinin göz ardı edildiğini ekleyelim. Çünkü, daha önceki çalışmalarda, testosteron seviyelerinde artış meydana gelen kişilerin daha fazla egzersiz yaptıkları ortaya konuluyordu.
Eğer siz de yorgunluk, düşük libido, depresyon, ereksiyon bozukluğu gibi dertlerden şikayetçiyseniz, doktorunuzla konuşarak testosteron seviyesi ölçümü talep edebilirsiniz. O güne kadar ise bu bilgilerden faydalanabilir ve testosteron seviyenizi yükseltebilirsiniz: