5 Dakikalık Bir Eforla Kalp Sağlığınızı Koruyun

Ayıracak 5 dakikanız mutlaka vardır. Kalbiniz size müteşekkir olacak.

Akıllı telefonunuzdan bir şarkı dinleyebileceğiniz süre içerisinde, kalbinizi korumak için kendinize dair küçük bir değişiklik yapabilirsiniz. Indiana Üniversitesi’nin araştırmasına göre 5 dakikalık kısa bir aktivite sizi uzun süreli oturmanın zararlı etkilerinden koruyabilir.

Araştırmada, alt bacaklarını hiç hareket ettirmeden oturan insanlarda, 1 saat sonunda bacak arterleri %50 oranında daha az çalışmaya başlıyor. 3 saatlik oturmaları boyunca sürekli bir düşüş tespit edilmiş. Bu oldukça önemli çünkü zarar görmüş kan damarları kalp hastalıkları için risk teşkil ediyor.

Fakat her 1 saat için ara vererek 5 dakikalık yürüyüşler yapan insanlarda, 3 saatlik oturma sonunda dahi arterlerde bir sıkıntıya rastlanılmıyor.

Uzun süreli oturmalar bacaklarınızdaki kanı daha yoğun ve yapışkan yaparlar. Bu durumda inflamasyon oluşur ve arterleriniz daha sıkıntılı çalışmaya başlar. Yazar ve doktor Saurabh S. Thosar’a göre kısa da olsa yürüyüşler kan dolaşımınızı artırır ve kandaki yoğunlaşmayı engeller.

Ayrıca bu kısa yürüyüşlerde yüksek tempolu olmanıza da gerek yok. Araştırmaya katılan insanlar düşük tempolu yürüyüşler gerçekleştirmişler. Thosar’a göre “Hafif aktiviteler bile kas kasılmalarının gerçekleşmesiyle kan dolaşımını hızlandırır.”

Yani her saat sonunda hareket etmek için bir bahane bulun; iş arkadaşlarınızla sohbet olur, su içmeye gitmek olur; sizi hareket ettirecek herhangi bir şey.

 

 

 

 

BENZER YAZILAR