Düzgün Bir Metabolizma İçin Bu Besine İhtiyacınız Var

Peki yeterince tüketiyor musunuz?

Untitled-1

Sağlığımız için tüketmemiz gereken birçok vitamin ve mineral bulunuyor. Örneğin, güçlü kemikler için kalsiyuma ihtiyacımız varken, omega-3 yağ asitleri, modumuzu iyileştiriyor, zayıflamamıza yardımcı oluyor ve enflamasyonla savaşıyor. Peki ya kolin? Kalsiyumu ya da omega-3 yağ asitlerini sıkça duymuşsunuzdur. Fakat siz de  muhtemelen çoğu insan gibi kolini daha önce hiç duymamışsınızdır.

Kolin oldukça önemli bir besin olmasına rağmen fazla bilinmiyor. Bu, elbette kötü bir durum. Çünkü bu durum, kolinin öneminin ıskalanmasına yol açıyor.

Her ne kadar vücudunuz bir miktar kolin üretebilme kapasitesine sahip olsa da, çoğunlukla kolini beslenme yolu ile alıyorsunuz. Ve yine çoğunlukla da yeterince kolin almıyorsunuz.

Peki kolin ne işe yarıyor? İlk olarak, kolinin yağ metabolizmasında önemli rol oynadığını söyleyerek başlayabiliriz. Diyetisyen Sarah Pflugradt, “Kolin ve onun vücutta yol açtığı reaksiyonlar olmasaydı, yağ ve kolesterol kan dolaşımına katılmaktan ziyade karaciğerde depolanırdı.” diyor. Bu fark oldukça önemli; çünkü yağ ve kolesterol karaciğerde biriktikçe, metabolik sendrom ile kuvvetli bir şekilde ilişkilendirilen non-alkolik karaciğer yağlanması ihtimaliniz de artıyor.

Dahası da var: Kolinin rolü, geniş bir yelpazeye yayılıyor. Kolin, kalp hastalıkları ile ilişkilendirilen enflamasyon ile savaşıyor. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarında da önemli rol oynuyor gibi duruyor. Hatta, yeni yapılan araştırmalar, kolin seviyesinin düzgün olmasının, kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığını da gösteriyor.

D vitamini gibi zor bulunan besinlerin aksine, kolin, kolaylıkla bulunabiliyor. Yumurta sarısı, kolin açısından en zengin kaynaklardan birisi. Diğer önemli kaynaklar arasında somon balığı, tavuk, brokoli, brüksel lahanası, yer fıstığı ezmesi ve deniz tarağını sayabiliriz.

Son olarak, erkekler için günlük kolin alım miktarının ortalama 550 mg; kadınlar içinse günlük 435 mg olduığunu ekleyelim.

BENZER YAZILAR