Hamile olduğunu öğrenen anne adayının aklında bir tek soru vardır; bebek kaç haftalık? İşte bu sorunun yanıtı için cinsel birleşmenin ne zaman olduğu değil de, döllenmenin ne zaman gerçekleştiği önemlidir. Çünkü cinsel ilişkinin yaşandığı gün, döllenme olacak diye bir kaide yoktur ve rahme düşen spermler ortalama 3-4 gün canlı kalabilirler. Ancak kadının yumurtlama dönemi döllenmeyi belirleyen temel etkendir. Zira yumurtlama dönemi dışında 10 kez korumasız ilişki yaşamak gebeliğe sebep olmazken, kimi zaman yumurtlama döneminde bir kez korumasız cinsel birliktelik yaşamak gebelikle sonuçlanabilir. Bu paralelde yumurtlama döneminin de adet dönemine göre hesaplandığı göz önünde tutularak gebelik haftasının kadının en son adet kanamasının başladığı güne göre hesaplandığı söylenebilir.
Gebelik haftası hesaplama örneği
Kadının en son gördüğü adet kanaması 1 Ekim 2016 tarihinde başlamış olsun. Bu tarihe 7 gün eklenir ve 8 Ekim 2016 tarihine ulaşılır. Bu tarihten de 3 ay geriye gidilir ve 8 Temmuz 2016 tarihine ulaşılır. İşte kadının hamile kaldığı muhtemel tarih budur. Bebeğin doğacağı günü hesaplarken de bu döllenme tarihine tam olarak bir yıl eklenir. Bu hesaplamayla bebeğin 8 Temmuz 2017 tarihinde doğması beklenir. Bu teknikte döllenmenin yani gebeliğin gerçekleştiği tarihin kesin olduğu söylenebilir. Ancak doğumun gerçekleşme tarihi gebelik dönemi içinde yaşanan pek çok etkene bağlı olduğu için doğumla ilgili muhtemel bir tarih ortaya çıkar. Fakat gebelikte tüm koşulların beklenen ve istenen şekilde olduğu düşünülürse bebeğin bu hesaplanan tarih +, – 3 gün doğru çıkacaktır.
Gebelik haftası hesaplamalarının püf noktaları
Gebelik haftası hesaplama yönteminin doğruluğu, kadının en son adet kanaması başlangıç gününü doğru olarak biliyor olmasıyla ilgilidir. Zira gebelik haftası en son görülen adetin başlangıç gününe bağlıdır. Ancak adet kanamaları düzensiz olan, yumurtlama sorunları yaşayan kadınlar için bu hesaplama yöntemi çok da sağlıklı sonuçlar vermeyecektir. İşte böyle durumlarda gebelik hesaplamaları, gebeliğin başlangıcından itibaren düzenli olarak yapılan doktor kontrolleri ve ultrason verilerine göre yapılır. Zaten ultrasondaki gebelik ölçümleri, çok daha net veriler göstermektedir.
Kaynaklar:
http://www.jinekolojivegebelik.com/2000/12/gebelik-haftasi-hesaplama-dogum-tarihi.html