Sigara içmeyi bıraksanız dahi bu zararlı alışkanlığınız yıllar sonra bile DNA’nızı etkileyebiliyor.
Vücudunuza yapabileceğiniz açık ara en kötü şeyin sigara içmek olduğunu biliyorsunuz. Tütün, sağlığınız için oldukça tehlikeli. Peki bu alışkanlık bırakılsa bile vücudunuzda yan etkileri sürüyor olabilir mi? Circulation: Cardiovascular Genetics‘te yayımlanan bir araştırmaya göre, sigaranın zararları yıllar sonra bile kendisini göstermeye devam edebiliyor.
Halihazırda sigara içen, geçmişte sigara içmiş ve sigara içmeyen toplam 16.000 kişinin kan örneklerinin analiz edildiği araştırmada, tütün içmenin DNA’nın yüzeyinde zarar oluşturduğu (hatta sigara bağımlılığı 10 yıllar önce atlatılmış olsa bile) sonucu elde edildi.
Araştırmanın yazarı Roby Joehanes’e göre, sigaranın DNA üzerindeki etkisi 30 yıldan fazla sürebiliyor. Gen aktiviteleri üzerinde hücrelerin birtakım kontrollerde bulunduğu süreç olarak tanımlanan DNA metilasyonunun mercek altına alındığı çalışmada, sigaranın gen fonksiyonları üzerindeki etkilerine bakıldı. Bu sürecin tütüne maruz kalması durumunda kanser, kemik erimesi, akciğer ve kardiyovasküler hastalıklar oluşabilmekte.
Sonuçlar her ne kadar moral bozucu olsa da, araştırmacılara göre meselenin iyi yönleri de mevcut. Çünkü bu çalışma örnek alınarak çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilebilir ve sigaraya bağlı olarak oluşan rahatsızlıklar önlenebilir.
Bilim insanları bir kez daha sigarayı kesinlikle bırakmanızı öneriyor. Ne kadar erken bırakırsanız, sağlığınız için o kadar iyi olacağı kesin.