Yemek Bağımlısı mısın?

“Ödülüm” dediğiniz ve sıklıkla tükettiğiniz fast food besinler varsa, bu bağımlılığı yenmek için harekete geçin. Diyetisyen Oya Neva Demirkol’un yazısı.

Untitled-1

Bazı besinleri özellikle hayatınızda istiyorsanız ve onlardan bir türlü vazgeçemiyorsanız dikkat! Bu besinlerin içeriği sizi bağımlı hale getirmiş olabilir. Yemek yeme bağımlılığını veya herhangi bir besine olan bağımlılığı küçümsemeyin. Alkol, ilaç, uyuşturucu, sigara bağımlılığı ile aynı şekilde gelişiyor ve vücudunuzun uzun vadede zarar görmesine, kronik hastalıklara, obeziteye, kalp krizi riskinin yükselmesine yol açıyor oluyor.

Hangi besinlerin bağımlılık yapma ihtimali daha fazla? Michigan Üniversitesi’nde 518 kişi üzerinde yapılan bir çalışma, Yale Besin Bağımlılığı Skalası’nı (YFAS) kullanarak kişilerin hangi gıdalara bağımlı olma ihtimalinin yüksek ve düşük olduğunu ortaya çıkarmış. Katılımcılara işlenmiş ve işlenmemiş besinlerden oluşan 35 maddelik bir liste verilmiş. Yüzde 7 ila 10’una tam gelişmiş yeme bağımlısı teşhisi konulurken, yüzde 92’sinin bazı besinlere karşı bağımlılığının fazla olduğu görülmüş. Dahası, katılımcılar bu besinleri tüketmek istemediklerini fakat karşı koyamadıklarını bildirmişler. En yüksek bağımlılığa yol açan besin ise pizza olarak belirlenmiş. Hemen arkasından sırasıyla çikolata, cips, kurabiye, dondurma, patates kızartması, cheeseburger, kola, pasta, peynir, kızarmış tavuk ve patlamış mısır geliyor. Tüm bu besinlerde dikkat çeken ortak noktalar ise hepsinin işlenmiş olması, çok yüksek yağ, şeker, tuz ve kalori oranına sahip olmaları. En az bağımlılık yapan besin salatalık olarak belirlenirken, ardından sırasıyla havuç, fasulye, elma, esmer pirinç, brokoli, muz, somon, çilek, granola bar, su, tavuk göğsü, yumurta ve yağlı tohumlar geliyor.Inline image 1

BENZER YAZILAR