Yumurtanın Sarısı mı Beyazı mı?

Yumurta, vücut geliştirenlerin küçük, ucuz ve lezzetli dostudur. Protein içeren diğer gıdalara göre altın bir standardı vardır. 

yumurtanin-faydalari

Zengin bir besin içeriğine sahip olan yumurta; amino asit, antioksidan ve demir yüklüdür. Bir tanesinden alacağınız kalori miktarı 85, protein miktarı ise 7 gramdır. Bu oldukça ciddi bir sayıdır. Çünkü kahvaltı esnasında yiyeceğiniz yumurta, günlük protein ve kalori ihtiyacınızın önemli bir kısmını tek başına size takviye eder.

New York’un kurul onaylı uzman diyetisyeni Molly Morgan, kahverengi ve beyaz yumurta arasında bir fark olmadığını, ikisinin de besin değerlerinin aynı olduğunu söylüyor. Yani seçim sizin, gözünüze hangisi hitap ediyorsa, buzdolabına onu koyun. Ancak asıl soru işareti yumurtayı kırınca ortaya çıkıyor. Yumurtanın sarısı yenmeli mi, yoksa yenmemeli mi? Evet sarı kısım kolesterol içeriyor, fakat aynı zamanda bu kısım B vitamini ve demir yönünden oldukça zengin. Ayrıca yumurtanın içerdiği 7 gramlık proteinin de yarısı sarı kısmın içinde. Eğer kolesterol ile çok derdiniz yoksa, aşırıya kaçmadığınız sürece yumurtanın sarısından çekinmenize gerek yok.

Çiğ yumurta? 

Bu modayı bizlere getiren kuşkusuz ”Rocky” filmindeki Rocky Balboa karakteri. Bardağın içerisine kırdığı 5 çiğ yumurtayı süt içer gibi içtiğinde herkesin bunu denemeye kalktığını biliyoruz. Ancak biz bu tür bir tüketimi pek önermiyoruz. Yumurtayı çiğ tüketmek sanıldığının aksine, vücutta protein sentezinin yapılamamasına ve barındırdığı proteinin kullanılmadan vücuttan atılmasına sebep olur. Ayrıca pişirilmeden tüketilen yumurta ile, kanatlı hayvanlarda görülen ”Salmonella” adı verilen hastalığın bulaşma riski de vardır. Salmonella bakterisinin çiğ yumurta içimiyle bulaşması sonucu besin zehirlenmesi ve tifo gibi hastalıklar görülür.

BENZER YAZILAR