Sıcak Havada Koşarken Yapmanız Gerekenler

Güzel havalar koşu yaparken sizi daha da ateşliyor, hatta tabiri caizse “gaza getiriyor” olabilir, aman diyelim: Yapılan yeni bir araştırma erkeklerin -özellikle sıcak havalarda- kadınlara nazaran daha “narin” olduklarını ortaya koymuş. 

Untitled-1

Journal of Strength and Conditioning Research dergisinde bir araştırma yayımlanmış; araştırmacılar 2007 ve 2009 yıllarında Chicago maratonunu analiz etmişler. Erkeklerin son 8 milde kadınlara nazaran çok daha yavaşladıkları gözlemlenmiş. Ayrıca 2009 yılına nazaran nispeten daha sıcak olan 2007 yılında, erkeklerin performanslarındaki bu düşüş tam anlamıyla dibe vurmuş.

Kadınlar uzun süreli koşularda kendilerini idare etmek konusunda erkeklere nazaran çok daha başarılıdırlar, çünkü vücutları ısıyı işlemekte daha başarılıdır. En azından Kentucky Üniversitesi’nden araştırmacı Nick Trubee böyle söylüyor. Sıcak havada koşmaya başladığınızda ister istemez daha yavaş olacaksınız. Çünkü kan akışınız kaslarınızdan teninize doğru yoğunlaşır; ancak bu sayede serinlersiniz. Trubee kan dolaşımızındaki bu değişikliğin aktif olan kaslarınızdaki kan desteğini kestiğini ve bunun ivmenizi düşürdüğünü söylüyor.

BENZER YAZILAR