Meyve suyu, ilk bakışta oldukça sağlıklı gelebilir. Fakat gerçekler hiç de öyle durmuyor.
Sağlıklı yaşamak ve kilomuzu sağlıklı bir seviyede tutmak için, sağlıklı beslenmeye mümkün olabildiğince dikkat etmeye gayret ediyoruz. Meyve suyu içmek de ilk bakışta hiç de sağlıksız bir yöntemmiş gibi görünmüyor. Fakat besin değerlerine bakıldığında, işler sandığından çok daha farklı olabilir. Çünkü çoğu meyve suyu, vücuduna aşırı şeker ve C vitamini yüklemesi yapıyor.
Peki bu değişim nasıl gerçekleşti? Evet, sağlıklı beslenmek için sık sık meyve yememiz gerektiği söyleniyor; fakat katı değil de sıvı formda olduğunda meyve tüketimi niçin sağlıksız oluyor? İşin kilit noktası lif ile alakalı. Katı meyvede bulunan lifler sindirimi yavaşlatıyor, uzun süre tok kalmamızı sağlıyor ve bağırsak sağlığını iyileştiriyor. Fakat sıvı forma geçildiğinde bu faydalar bir bir siliniveriyor. Üstelik, durum daha da kötüleşiyor ve sağlıksız bir form alıveriyor. Nasıl mı? İlave şekerler, yapay tatlandırıcılar ve liften arınması sayılabilir. Bu durumda meyve suyundaki şeker-yağ oranı ve şeker-protein oranı da yükseliyor.
BMJ Open’da yayımlanan güncel bir çalışmada, 200 ml’lik %100 meyve suyu, meyveli içecek ve smoothielerde, çocuklar için günlük önerilen şeker limitinden daha fazla şeker olduğu ortaya konuldu. Birçok meyve suyunun içerisinde ise sandığından daha fazla şeker bulunuyor. Bardak başına 110-120 kalori barındıran meyve suyu ise günlük kalori ihtiyacının neredeyse %5’ine denk geliyor!
Günlük almanız gereken kaloriler arasında ilave şekerlerin %10’luk dilimi geçmemesi gerektiği vurgulanıyor. Fakat meyve suları ilave şeker içerdikleri için, tıpkı enerji içecekleri ve tatlılar gibi, bu eşiğin kolayca aşılmasına yol açabiliyor.
Canınız şekerli bir şeyler istediğinde meyve suyu içmeyi tercih etmemeli ve normal meyvelere yönelmelisiniz. Bu sayede ilave şekerlerden kurtulabilir ve lifli beslenmiş olursunuz. Meyve suyunun zararlarından da korunursunuz.