Yorgunken Daha Az Kalori Yakmanızın Nedeni

Yeni yapılan bir araştırma, uykusuz kaldığınız yorgun günlerde daha az kalori yaktığınızı ortaya koydu. 

kalori

Uykunuzdan kıstığınız gecelerin sabahında kendinizi biraz daha göbekli bulabilirsiniz. Çünkü Obesity‘de yayımlanan yeni bir çalışma, yeterli uyku uyumamanızın metabolizma üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını ortaya koydu.

5 gün üst üste sadece 4 saat uyku uyumalarının ardından, insanların dinlenme metabolizma hızında %3’lük bir düşüş yaşandı. Bu da günde 42 kalori daha az demek oluyordu.

Bu durumun nedeni hakkında ise bir kesinlik yok. Araştırmacılara göre dinlenme metabolizma hızı konusunda yaşanan düşüşün nedeni homeostazl, yani bedeninizin her işi dengede devam ettirme çabası olabilir. Araştırmanın yazarlarından Andrea Spaeth’e göre, kısa uykunun ardından, uyanık kaldığınız süre daha uzun olduğu için, vücudunuz gün içerisinde daha az kalori yakma yoluna gidiyor. Hem metabolizmanız daha yavaş çalıştığı hem de abur cubura yönelmeniz arttığı için, ihtiyacınızdan daha fazla kalori tüketme yoluna gidiyorsunuz. Tüm bunların sonucunda uzun vadede daha fazla kilo alıyorsunuz.

İyi haber ise şöyle: Kötü uyku düzeninizin olumsuz etkileri tersine çevrilebilir. Spaeth’in çalışmasında, 12 saatlik bir toparlanma uykusunun ardından, çalışmadaki insanların metabolizma hızlarının normale döndüğü gözlemlenmiş.

BENZER YAZILAR