En İyi Koşu Formu

Öncelikle, iyi bir koşu formunun standardı yok. Bunun sebebi ise her birimizin vücut yapısının ve fonksiyonlarının farklı olması. Koşu formunu düzeltmek isteyen (koşarken iyi gözükmeyen) atletlerin en kolay uygulayabileceği ip ucu ise dik/uzun koşmak. Dik koşma prensibi sürekli olarak uygulandığında koşucuların formunda gözle görülür bir iyileşme ortaya koyar.

Bütün gün bilgisayar karşısında oturmanın bir yan etkisi olarak ortaya çıkan öne çökük omuzlar, vücudun önünde giden kafa ve dışarı çıkık bir kalça duruşu iyi bir koşu formuna sahip olabilmek için düzeltilmesi gereken unsurlardır.

Koşarken ayağın yere basışıyla ilgili tüm tartışmalar ve koşu biyomekaniğiyle ilgili tüm diğer teoriler bir kenara bırakıldığında sadece dik koşmak tekniğinizi geliştirecektir. Koşarken dik bir biçime odaklanın. Daha önceleri dik koşmuyorsanız alışmak zor gelebilir.  Sonuç olarak bu rahat ve dengeli duruşu sağlayabiliyorsanız iyi bir koşu formunu yakalamış sayılırsınız.

Dik koşmak vücudunuzun önüne düşen adımlarınızı kalçalarınızın (yada ağırlık merkezinizin) altına doğru kaydıracaktır. Bu noktadan sonra ayağınızın ilk hangi noktasının yere değdiğinin pek önemi kalmaz.

Koşu formunu düzeltmek için yapabileceğiniz şeylerden biri ise formunuzu dışarıdan izlemektir. Önünden geçtiğiniz bir mağaza camı veya arkadaşınızın çektiği bir video bu iş için yeterli olacaktır.

 

 

Bu yazı Koşu Gazetesi’nde Noyan Kiran  tarafından yazılan “Iyi bir kosu icin DIK dusunun” başlıklı yazıdan derlenmiştir.

 

BENZER YAZILAR