Uyurken Beyinde Neler Oluyor?

Deliksiz bir gece uykusu dört safhadan oluşur ve toplamda 90 ila 110 dakikalık bir döngü meydana gelir. Yetişkinler gece boyu bu döngüyü dört ila altı kez yaşar. Uyku uzmanı Dr. Lev Grinman, vücudun toparlanıp kendini yenilemesi için en büyük rolü N3 ve REM safhalarının oynadığını söylüyor. En ideali dört safhadan oluşan ilk döngüyü kesintisiz tamamlamaktır. O yüzden önce kanepede sızıp sonra yatağa geçmeye kalkmayın. Bebekleri olan anne babaların antrenmanlardan sonra toparlanmalarının daha zor olması da bundandır.

uyku

N1: Çok hafif uyku (gecenin yaklaşık yüzde 5’i): İlk uyuduğunuzda ve her bölünmeden sonra olur. Beyin dalgaları değişir, kaslar gevşer.

N2: Hafif uyku (gecenin yaklaşık yüzde 50’si): Nefes alışverişi ve nabız yavaşlar. Bu safhada uyanmak daha zordur.

N3: Derin uyku (gecenin yaklaşık yüzde 20’si): En dinlendirici olan bu safha, ilk döngüde 20-40 dakika kadar sürer ve gece ilerledikçe bu süre azalır. Vücut büyüme hormonu salgılar ve uyanmak çok zor ya da imkânsıza yakındır.

REM: Gözlerin hızla hareket ettiği uyku (gecenin yaklaşık yüzde 25’i): Gözler, yüz, kollar ve bacaklar titrer ve beyin dalgaları tekrar hızlanır. Çoğu rüya bu safhada görülür ve kaslar felç olduğundan kıpırdatamazsınız.

BENZER YAZILAR