Karaciğer sağlığı konusunda endişeleriniz varsa, bu 9 soruda aradığınız cevapları bulabilirsiniz.
1/ Karaciğerin görevi nedir?
Karaciğer, vücutta en çok çalışan organlardan birisidir ve yüzlerce görevi vardır. Karaciğer, yenilen ya da içilenlerin kullanımı ya da atılması konusunda işlev görür.
2/ Sağlıklı karaciğerler için ne yapılmalı?
Öncelikle sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli. Vücudun ihtiyacı olan besinleri toplayan karaciğer için, sağlıksız beslenme büyük tehdit oluşturuyor.
3/ Karaciğer sağlığı için en iyi beslenme nasıl olmalıdır?
Protein kaynağı sebzelere ağırlık verilmeli ve beslenme planındaki yağ miktarı azaltılmalıdır. Fasulye, mercimek ve baklagiller karaciğer dostu besinlerdir. Bol sebze, meyve ve tam tahıllılar da beslenme planına dahil edilmelidir. Trans yağlardan kaçınılmalı; avokado ya da ceviz, kabak çekirdeği, keten tohumu gibi yağ kaynaklarına yönelinmelidir. Alınan yağ miktarı, diyetin %20’sini geçmemelidir.
4/ Daha fazla ne yapılabilir?
Karaciğer sağlığı açısından beslenme kilit rol oynuyor; ancak porsiyonları küçük tutmak ve düzenli egzersiz yapmak da bir o kadar önemli. Özellikle obezite ile karaciğer yağlanması arasında direkt bir ilişki var. Obezite, zaman içerisinde birçok karaciğer rahatsızlığına neden olduğu gibi, karaciğer kanserini de tetikleyebiliyor. Eğer kilo problemi yaşıyorsanız, mevcut kilonuzun %20’sini kaybetmeye gayret etmelisiniz. Olası karaciğer rahatsızlıklarının önüne bu şekilde geçebilirsiniz.
5/ Karaciğerin düzgün çalışmadığı nasıl anlaşılır?
Yorgunluk bunun en açık belirtisidir. Aynı zamanda baş dönmesi, kusma, iştah kapanıklığı, koyu renkli idrar, göz akında sararma da belirtiler arasındadır.
6/ Kötü durumlarda ne gibi bir test yapılır?
İlk olarak karaciğer fonksiyon testi adı verilen bir kan testi uygulanır. Test, karaciğerin ne kadar iyi çalıştığına odaklanmaktan çok enzimlerin seviyesini ölçmeye yöneliktir.
7/ Test değerinin normal olması, karaciğerin sağlıklı olduğunu mu gösterir?
Her zaman olmayabilir. Test sonuçlarının normal çıkması, karaciğerinizin sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Özellikle de karaciğeriniz konusunda olumsuz bir geçmişe sahipseniz, bu testlere pek de güvenmemelisiniz. Geçmişinize göre ve semptonlara göre, doktorunuzun CT taraması, ultrason ya da MRI gibi testlerin yapılmasını isteyebilir.
8/ Hepatit C tehlikesi nedir?
Hepatit C son yıllarda artış gösteren bir rahatsızlıktır. Hepatit C, kan yoluyla insandan insana bulaşan bir karaciğer rahatsızlığıdır. Virüsten etkilenen insanların %75-%85 arasındaki kısmında kronik rahatsızlık gözlemlenmiştir. Hepatit C riskini artıran faktörler ise, uyuşturucu kullanımı ve çok eşli cinsel hayattır.
9/ Rahatsızlıkların tedavisi var mıdır?
En sık rastlanan 3 ana karaciğer rahatsızlığı karaciğer yağlanması, Hepatit C ve genetik sorunlardır. İyi tedavi edildiklerinde, tüm bu hastalıklardan kurtulmak mümkün. Yeni yöntemler sayesinde, Hepatit C’nin ve diğer bulaşıcı virüslerin vücuttan tamamen atılması da sağlanabiliyor.