Sporun en iyi zamanı: Ne zaman yapabiliyorsanız o zaman!

Aklınızda “Günün hangi evresi spor yapmak için daha uygundur?” diye bir soru olabilir. Eğer varsa hemen silin, çünkü spor yapmak için günün en iyi zamanı diye bir şey yok. En iyi zaman dilimi, ne zaman yapabiliyorsanız o zamandır. İster sabah insanı olun, ister bir gece kuşu ya da iş yerinde arayı dört gözle bekleyen biri… Sizin için en önemlisi antrenmanlarınız ve siz arasındaki engelleri kaldırmanız.

Sabah

Gündüzleri vücut ısınız ve kalp atış hızınız en düşük düzeydedir. Eğer akşam yemeğini atlarsanız ve bunun üstüne bir de hızlı sindirilen karbonhidratlar (ekmek, pirinç, şekerli yiyecekler gibi) alırsanız, vücudunuz kendini kaldıracak enerjiyi içinde bulamaz ve eğer uykunuzu almazsanız (ideali 8 saattir), muhtemelen güne başladığınız andan itibaren yola “öğlen yaparım, akşam yaparım, yarın yaparım” cümleleriyle devam edeceksiniz.

Nasıl başa çıkılır?

Sabah yapacağınız yürüyüşe ya da koşuya bir önceki geceden hazırlanın. Brokoli, fasulye ve mercimek gibi yavaş sindirilen karbonhidratlar yiyin. Yatmadan önce otomatik kahve makinenizi ayarlayın. Başınızı yastığa koymadan en az yarım saat önce bilgisayarınızı ve televizyonunuzu kapatın ve odanızı karartın. Odanızdaki ışığın azlığı, uykunuz geldiğinde salgıladığınız melatonin hormonunun üretimini artıracaktır. Çalar saatinizi başucunuza değil, odanın uzak bir köşesine koyun. Böylece alarmı kapatmak için kalkmak zorunda kalacaksınız. Son olarak da egzersiz kıyafetlerinizi aydınlık olan bir odaya koyun. Işık gözünüze vurduğunda vücudunuzun melatonin üretimini durdurur ve uyanmanıza yardımcı olur.

BENZER YAZILAR