ALKOL PROBLEMİNİN 5 İŞARETİ

Alkolik miyim ben? Hayatınızın bir döneminde kendinize bu soruyu sorduysanız, asla yalnız olmadığınızı bilmelisiniz.

alkol-problemi

Her gün bir bira içen insanlar bile bunu merak ediyor. Tıpkı nadiren içen, fakat miktarı abartanların zaman zaman sordukları gibi. Ne yazık ki, bu insanlardan herhangi birisi, günün birinde alkolik olma ihtimaline sahip.

Understanding the High-Functioning Alcoholic kitabının yazarı, bağımlılık tedavisi terapisti Sarah Allen Benton, “Mesele miktardan çok, kişinin alkol içmek ile kurduğu ilişki.” diyor. “Konu alkol kullanım bozukluğu olduğunda, süreklilik önemli.”

Benton’ın belirttiği üzere, her gün az bir miktar alkol alan bir kişide sorun  yaşanmazken, yılda birkaç kez içen birisi sağlığını riske atıyor olabilir. Bunun tam tersi de geçerli. Her şey, alkolün hayatınızda oynadığı role bağlı.

“Kendinizin ya da başka bir kişinin alkol kullanımını abartmasına dair şu soruyu sorabilirsiniz: Hayatınızı onsuz (alkolsüz) düşünebiliyor musunuz?”

Eğer bir partiye ya da akşam yemeğine alkol almadan gitmeyi düşünemez hale geldiyseniz, bu bir problemi işaret ediyor olabilir.

Mayo Clinic’te bağımlılık psikiyatristliği yapan Dr. Daniel Hall-Flavin, meselenin katı kurallarının olmadığını söylüyor. Erkekler için haftada 14, günde ise 4 kadehten fazla içilmemesi gerektiğini, kadınlarda ise haftada 7, günde 3 kadeh sınırının aşılmamasını belirtiyor.

Ne kadar içerseniz için, eğer ilerleyen sayfalarda rastlayacağınız belirtileri siz de yaşıyorsanız, işin uzmanına görünmeniz gerekebilir.

BENZER YAZILAR