Beyin kanseri olma riski nedir?

Beyin Kanseri Beyinde oluşan tümörleri herkes bilir. Peki ya size denk gelme olasılığı nedir? Kontrollü olmakta daima fayda var.

AMERİKALI SENATÖR John McCain’in glioblastoma sebebiyle geçtiğimiz ağustos ayında hayatını kaybetmesi, en sık görülen kanser türü olmamasına karşın hala anlaşılamayan ve en karmaşık organlarda meydana gelmesi nedeniyle beyin tümörlerinin korkutuculuğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bilim insanları her geçen gün beyin ve sinir sistemiyle ilgili yeni bulgular elde etse de, bu arsız hücrelerin niçin harekete geçtiği ve her 143 erkekten birinin niçin kanserli olduğu hakkında hala nokta atışı yapamıyorlar. Ancak tedavi yöntemleri gelişmekte ve teşhis ne kadar erken konulursa tedavi o kadar başarılı oluyor. Beyin kanserinin semptomlarını öğrenerek kafanızı rahatlatabileceğiniz gibi, olası bir rahatsızlık durumunda teşhisin erkenden konmasını sağlayabilirsiniz.

İŞARETLERİ TAKİP ET

Beyin tümörünün 100’den fazla çeşidi olsa da, bazılarına diğerlerinden çok daha sık rastlanır. Semptomlar her zaman belirgin olmayabilir. Tümörün yeri ve yaptığı baskıyla alakalı olarak belirtiler farklı şiddetlerde ve konumlarda baş gösterebilir. Belirtilerin sinsice ve hızlıca ilerleyebileceğini ifade eden Teksas Üniversitesi nöroonkoloji bölümü öğretim üyesi Barbara O’Brien, hastalığın zaman geçtikçe ilerleyeceğini söylüyor. Kanserin ilerlemesi felç gibi ani belirtilerle değil, sessiz ve derinden gerçekleşir. O’Brien, “Bir kez baş ağrısı çektiyseniz ya da konuşmakta zorlandığınız bir an olduysa beyninizde muhtemelen tümör yoktur,” diyor. Ancak birazdan okuyacağınız dört semptomdan herhangi birini gözlemlediyseniz ve bu durum bir iki aydır devam ediyorsa, mutlaka doktorunuzla görüşün.

En sık görülen iki farklı tümörün, iki farklı hikâyesi var. Menenjiyom (üstte) çok fazla kanserojen değilken, glioblastoma (sağda) en tehlikeli olan türdür.

Baş Ağrısı

Beyin tümörü olan birçok kişi, kan damarları ve sinirler üzerinde oluşan baskılar nedeniyle baş ağrısı çeker. Dünyada beyin tümörleriyle savaşta en çok tercih edilen hastanenin bulunduğu Kaliforniya Üniversitesi’nin radyoloğu Soonmee Cha, “Şu anda baş ağrısı çeken 1000 kişiyi bir araya getirseniz bile bu kişiler arasında beyin tümörüne sahip olan birini bulma olasılığınız oldukça düşüktür,” diyor. Korkutucu olanları sıradan olanlardan ayıran şeyse tekrar eden baş ağrısının giderek daha kötü bir hal alması ve özgün bir yapı izleyerek reçetesiz ağrı kesicilerle asla yatışmamasıdır. 2017 yılının ağustos ayında kendisine glioma teşhisi konulan ve ameliyatla tedavi olan 41 yaşındaki Amy Voros, “Öksürdüğümde ya da büyük tuvaletimi yaptığımda birkaç saniye kadar süren zonklamalı baş ağrıları çekiyordum,” diyor. Tümöre bağlı baş ağrıları farklı şekillerde gerçekleşebilir fakat genellikle güç kullanma ve öne doğru eğilme durumlarında meydana gelir. Zira her iki eylem de beyindeki basıncı artırır. Öte yandan bu ağrılar sizi uykunuzdan uyandırabilir ve Dr. O’Brien’e göre daha kötüsü, sabah uyandığınızda uzanır vaziyette olduğunuz için bu ağrı daha da artar.

Denge ve Kas Problemleri

Beyinciğinizde tümör olması denge ve koordinasyon problemlerini de beraberinde getirebilir. Bu nedenle belirli aralıklarla adımlama hatası yapıyorsanız, bir şeyleri düşürüyor ya da bir şeylere çarpıyorsanız, doktorunuza görünmeniz iyi bir hareket olacaktır. Beyinciğinizdeki ya da beyin sapınızdaki hassas dokulara baskı uygulayan veya hareket ettiren bir tümör aynı zamanda kuvvet kaybına ve hatta felce neden olabilir. Dr. O’Brien bunun genellikle tek taraflı olduğunu söylüyor. Yani tuşlara her iki elinizle birden değil, tek bir elinizle basamıyor olmalısınız. Kollarınızdaki, bacaklarınızdaki ve yüzünüzdeki kötü uyku ya da oturma pozisyonuyla ilişkilendirilemeyen ve birkaç dakika içinde geçmeyen güçsüzlükler ve uyuşukluklar, daha fazla vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerektiğinin habercisidir.

Bilişsel Değişiklikler

Tümörler bilhassa kısa süreli hafıza kaybına neden olabilir. Herkes anahtarları nereye koyduğunu ya da oturma odasına ne yapmak için girdiğini unutabilir. Asıl sıkıntılı durum aynı soruları ilk kez soruyormuşsunuz gibi defalarca tekrarlamak ya da kelimeleri değiştirerek sormaktır (önce eşarp, sonra fular demek gibi). Ayrıca cevabı bildiğiniz halde hangi şehirde olduğunuza dair basit soruları cevaplamakta da zorluk çekebilirsiniz. Dr. O’Brien, “Bu durum tam olarak ne söyleyeceğimi biliyorum ama dile getiremiyorum durumudur,” şeklinde konuşuyor. Ofisin en tertipli adamıyken darmadağınık bir masada çalışmaya başlamak gibi davranış değişiklikleri de tümör habercisi olabilir. Etrafınızdaki insanlar bu değişikliği sizden daha önce fark edeceklerdir.

Geçmeyen Nöbetler

Beyin tümörüne sahip insanların yüzde 40’ından fazlası beyindeki olağan elektrik aktivitelerin kesintiye uğraması nedeniyle en az bir kere nöbet geçiriyor. Buna kısmi nöbetlerin de dâhil olduğunu söyleyen Dr. O’Brien, kelimeleri söylemekte zorluk çekmenin, tek bir kolun kontrol edilemeyecek şekilde titremesinin ve fırındaki ekmek kokusu gibi kimsenin duymadığı kokular duymanın da örnekler arasında olduğunu söylüyor.

BENZER YAZILAR