MODERN HASTALIKLARA KADİM TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Bilim insanları sağlıklı yaşamın sırlarını kazıp çıkarıyor.

Bioarkeolog ve paleopatologlar yani bir nevi eski çağlardan günümüze kalan mumyalar üzerinde çalışan uzmanlar sadece geçmişte ne olduğuyla ilgilenmez. Pisa Üniversitesi’nden paleopatoloji uzmanı Dr. Valentina Giuffra’ya göre, paleopatoloji branşı “Ölüler dirileri eğitir” (Latincesi: Mortui viventes docent) felsefesine dayanıyor. Bilim insanları başımıza bela olmaya devam eden hastalıkların geçirdiği evrimi ve orijinlerini keşfettiklerinde neden yeni tedaviler de bulmasınlar ki?

1. DİŞLERİNİ KORUYAN KALBİNİ KORUR

Kalp hastalıkları modern çağ icadı değil. Austrian Archaeological Institute’ten bioarkeolog Dr. Michaela Binder, üç bin yıldan fazladır global bir sorun olduğunu dile getiriyor. “Mumyalar üzerinde yaptığımız tomografi testlerinde giderek daha fazla tıkanıklık tespit ediyoruz” diyor. Üstelik bu tüm sosyal tabakalarda görülebiliyor. Araştırmaya göre, günümüzde de yaygın olan dental hastalıklarla oluşan bakterilerin kalp rahatsızlığına yol açması antik çağlara dayanıyor. (Bu mikropların enflamasyonu tetikleyerek atar damarlara zarar verdiği tahmin ediliyor.)

TAVSİYE Mumyaların şansı yoktu ama sizin var: Yılda iki defa dişçinize görünün ve dişlerinize her gün tam teşekküllü bakım yapın.

BENZER YAZILAR