Küresel ısınmanın bozduğu tek şey doğanın dengesi değil…
Yeni yapılan bir araştırma, küresel ısınmanın her yıl 100.000 yeni diyabet vakasına neden olduğunu öne sürüyor.
İddia edilenler biraz korkutucu.
Uzmanlar, küresel ısınmadan ötürü oluşan doğadaki sorunların yanı sıra, yükselen sıcaklık ile beraber sıtma ve kolera gibi hastalıklarda da artış meydana geldiğini belirtiyorlar. Öte yandan, diyabete dair elde edilen sonuçlar da hiç iç açıcı değil.
Hollandalı araştırmacılar, 1996-2013 yılları arasında diyabete dair toplanan verileri mercek altına aldılar. Aynı zamanda, yükselen sıcaklık derecelerini de değerlendirdiler. Elde edilen sonuçlara göre, sıcaklık değerlerinde her yıl gözlemlenen 1 santigrat derecelik artışın, diyabet vakalarında %3.3’lük bir artışa neden olduğu sonucuna varıldı.
Sonuçlar diyabet ile de sınırlı değil. Sıcaklık artışı, obezite vakalarında da artışa yol açıyor. Hatta, araştırmacılar, bir bölge ne kadar sıcak olursa, diyabet riskinin de o kadar arttığı sonucunu elde ettiler.
Yararlanılan bilgiler sadece Amerika Birleşik Devletleri ile sınırlı değil. Dünya Sağlık Örgütü verilerinden de yararlanılan araştırmada, insülin direncine dair de olumsuz sonuçlara varıldı. Zira insülin direnci de dünya genelinde yükselişte.
Geçtiğimiz pazartesi günü BMJ Open Diabetes Research & Case’de yayımlanan bu çalışmada, sıcaklık değerleri ile diyabet arasındaki ilişkinin açıklanmasına yer verilmedi. Fakat araştırmacıların hipotezine göre, hava sıcaklığındaki düşüş, vücuttaki kahverengi yağ hücrelerini aktive ediyor. Bu da daha fazla kalori yakılması demek. Hava sıcaklığı yükseldiği zaman, kahverengi yağ hücrelerinin devreye girmesi zorlaşıyor ve bu da hem insülin direncine hem de diyabete yol açıyor.
Küresel ısınmanın insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği daha önce de dillendiriliyordu. Bu çalışma ise küresel ısınmanın diyabet, insülin direnci ve obezite gibi sağlık sorunlarının artmasına yol açtığını kanıtlamış oluyor.