PROSTATI KORUMANIN 4 YOLU

Prostat yaşlılık veya kötü genlerden kaynaklanabileceği gibi, basitçe şans eseri de oluşabilir. Ama riski ortadan kaldırmak mümkün. Aşağıdaki taktikleri deneyin.

1/ SOSLAYIN 

American Journal of Clinical Nutrition dergisindeki bir çalışmaya göre, haftada iki porsiyondan fazla domates sosu tüketenlerin prostata yakalanma riski, ayda bir porsiyondan az tüketenlere oranla daha düşük. Pişmiş domatesteki belli bileşikler DNA ipliklerini hasara karşı koruyor.

2/ DİKKATLE İÇİN 

Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre, haftada üç ya da daha az içki içenlerin prostat kanserine yakalanma riskleri, yüksek miktarda alkol tüketenlere oranla daha düşük oluyor. Vücudunuz alkolü metabolize ederken, ortaya kanserojen moleküller çıkarıyor ki bunu da düşük tüketimde tolere edebiliyorsunuz. 

3/ BIRAKIN ARTIK 

Sanki sigarayı bırakmak için bir nedene daha ihtiyacınız varmış gibi, bir araştırmadan daha bahsedelim. Sigara tiryakilerinin prostat kanserinden ölme ihtimalinin hiç içmeyenlere oranla daha yüksek olduğu bulundu. Tütündeki kanserojenlerin tümör oluşumunu artırması faktörlerden sadece biri.

4/ BAKLAGİLLERE HÜCUM EDİN 

British Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan güncel bir araştırmada, en yüksek oranda (haftada ort. 170 g) baklagil tüketen kişilerin prostat kanserine yakalanma riskinin, en düşük oranda tüketenlere kıyasla yarıya indiği saptandı. Bağırsaklarınız baklagillerdeki lifleri sindirdiğinde vücudunuzdaki tümör gelişiminde kilit rol oynayan enflamasyonu azaltmış oluyorsunuz.

 

BENZER YAZILAR