HASTAYKEN NEDEN BURNUNUZUN TEK TARAFI TIKANIR?

Burnunuz sandığınızdan daha zeki…

burun-kanamasi

Burun tıkanıklığı berbat bir şey. Peki hiç neden tek tarafın diğerine kıyasla daha fazla tıkandığını merak ettiniz mi? Bunu düşünen sadece siz değilsiniz. Hatta, bu işin arkasında bilimsel bir neden yatıyor.

Neden tek taraf?

Burnunuzun her iki tarafında da bulunan konka adlı yapılar, havanın akciğerlerinize ulaşmadan önce ısıtılmasını ve nemlendirilmesini sağlarlar. Bu sayede akciğerleriniz korunmuş olur. Fakat bu süreç sandığınız kadar kolay olmuyor. Burnunuz, süreci daha etkili kılabilmek adına, eldeki kaynakları bir tarafa daha fazla yönlendiriyor.

Böylece, havanın giriş yaptığı ve ısıtıldığı iki burun deliğinden birisine daha fazla kan akışı gerçekleştiriliyor. Diğer taraf ise tıkanmaya daha yatkın oluyor. Oluşan tıkanıklık, o tarafa yönelecek hava akışı işin daha az yer olduğunu işaret ediyor. Soğuk algınlığı, enfeksiyon, alerji, yapısal bozukluk ya da grip gibi sorunlarınız yoksa, bu durumu fark etmeniz oldukça zor oluyor.

Fakat hasta olduğunuzda, burnunuzdaki kan akışı daha da artıyor; kabarma ile mukoza üretimi de artıyor. Tüm burnunuz tıkalı olsa bile, tek bir tarafın daha fazla tıkandığını hissediyorsunuz.

Burun tıkanıklığı nasıl geçer?

Nazal siklusu durdurabilmek için yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Hasta olduğunuz zaman, büyük olasılıkla bir taraf, diğerinden her daim daha tıkanık olacak. Fakat, 90- 240 dakika arasında, burnunuz taraf değiştirecektir. Yer değiştirme gerçekleştiğinde, muhtemelen biraz rahatlama hissedeceksiniz. Fakat bu sefer de diğer taraf tıkanmaya başlayacak.

Burnunuzun tamamını açmaya çalışmanız gerek. Bunun için nemlendirici kullanabilir ya da ılık duş alabilirsiniz. Burun spreyleri de mukozanın burundan atılmasına yardımcı olacak.

Oksimetazolin içeren burun spreyleri de kullanabilirsiniz. Fakat bu spreyler, burnunuzda bağımlılık yaratabilir. Eğer bu spreyleri kullanmak zorunda kalırsanız, günde 2 kullanım sınırını geçmeyin ve 5-7 günden fazla kullanmayın. Eğer burun tıkanıklığınız 10-14 günden fazla sürüyorsa, doktorunuz başka bir tedavi yöntemi belirleyebilir.

 

BENZER YAZILAR