DENGELİ BİR METABOLİZMA İÇİN GÜNDE KAÇ ADIM ATMALI?

İşin standardı günde 10.000 adım. Peki bu miktarı biraz değiştirmeniz gerekli mi?

Spor salonuna gidip, terlemenin yarattığı o endorfin coşkusunu tatmak gibisi yok. Fakat işin bir de adım atma kısmı var. 

Günde ne kadar adım atılmasına dair her gün yeni bir öneri ile karşılaşıyoruz. En çok savunulan standart ise günde 10.000 adım atılması yönünde. Fakat International Journal of Obesity’de yayımlanan yeni bir çalışmanın verilerine göre, bu miktar biraz az: Araştırmacılar, metabolizmanın dengeli bir şekilde çalışabilmesi ve uzun vadede yürümenin sağlık avantajlarının görülebilmesi için günde 15.000 adım atılması gerektiğini öne sürüyorlar.

Araştırmacıların bu savının kaynağına birlikte göz atalım.

 

Söz konusu çalışmada, günün büyük bir kısmını yürüyerek geçiren posta memurları ile masa başı işlerde çalışan insanların sağlık istatistikleri karşılaştırılmış. Tüm gün oturmanın, vücut kitle indeksinin ve kolesterol değerlerinin yükselmesine yol açtığı gibi, metabolizmayı da yavaşlattığı sonucuna ulaşılmış.

56 posta memuru ve 55 ofis çalışanının ele alındığı göz önünde bulundurulduğunda, çalışmanın biraz kısıtlı olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Fakat kabul etmek gerek ki, elde edilen sonuçların dikkate alınması şart. Zira günde 15.000 adım atılması, ciddi sağlık faydalarını da beraberinde getiriyor.

 

Warwick Üniversitesi’nde fizyolog ve toplum sağlığı araştırmaları görevi yürüten, çalışmanın başındaki isim Dr. William Tigbe, saatte 6.5 km hızla günde 2 saat ayırarak 15.000 adım atabileceğimizi söylüyor. Ayrıca, metabolizmamızın sürekli oturmakla ters düştüğünü de ekliyor. 

Yapabileceğiniz en iyi şey, öğle molalarında hızlı yürüyüşler gerçekleştirmek, ofiste koltuktan her saat başı kalkarak biraz dolanmak. Metabolizmanızı dengelemek ve sağlığınızı koruma altına almak için, günde 15.000 adım seviyesini tutturmaya gayret edin.

BENZER YAZILAR