KALBE YARAYAN BEYNE DE YARIYOR

Kalp sağlığınızı önemsemezseniz, ilerleyen yıllarda bedelini hem kalbiniz hem de beyniniz ödüyor.

Kalp sağlığınızı koruma altına almak istiyorsanız, vücut ağırlığı, tansiyon ya da kan şekeri seviyesi gibi değerlere dikkat etmeniz gerektiğini bilirsiniz.

Bu etkenlere dikkat etmek ise sadece kalbinize fayda sağlamıyor: Beyniniz de bu hamlelerden yararlanabilir. Zira, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacılarının bulgularına göre, aynı faktörler, Alzheimer hastalığı gelişiminde de rol oynayabilir.

Söz konusu araştırmada, kalp hastalığı riski altında bulunan 346 katılımcı üzerinde bir dizi inceleme gerçekleştirildi ve aralarında obezite seviyesindeki vücut kitle indeksi, sigara bağımlılığı, diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi risk faktörleri arttıkça, aşağı yukarı 25 yıl sonra katılımcıların beyinlerindeki amiloid protein miktarının da yükselmeye eğilim gösterdiği sonucuna ulaşıldı. Amiloid protein oluşumu Alzheimer ile ilişkilendirildiği için, söz konusu bulgular bir hayli önem taşıyor.

2 ya da daha fazla risk faktörü barındıran kişilerde, amiloid seviyesi yükselme riski neredeyse 3 katına çıkıyor.

Ancak obezitenin oynadığı rol çok daha önemli: Orta yaşlarda vücut kitle indeksi 30 ya da üzeri olan kişilerde ilerleyen yıllarda amiloid yükselişi ihtimali 2 kat kadar daha fazla oluyor.

Söz konusu risk faktörleri vasküler sorunlar olarak tanımlanıyor. Yani, kan damarları işlevleri üzerinde etkide bulunuyorlar. Araştırmacılar, bu gibi etkenlerin Alzheimer riskini nasıl arttırdığı konusunda tam olarak emin değiller; fakat arterlerdeki fonksiyon kaybının, amiloid proteinlerin temizlenmesini zorlaştırdığından şüpheleniyorlar.

İyi haber ise, bazı yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde bu risk faktörlerinin kontrol altına alınabileceği gerçeği: Eğer kilo fazlanız varsa ya da obezseniz, vücut ağırlığınızın %5’inden kurtulmanız sayesinde kalbinizi sağlama alabilirsiniz. Bu da ilerleyen yıllarda beyninizin de koruma altına alınması demek.

 

BENZER YAZILAR