Zaman makinesi henüz bulunamamış olabilir ama doğru hamlelerle hormonlarınızı ateşleyerek, orta yaşlarınızda geçmişten bile daha iyi duruma gelebilirsiniz.
1/ ÇARE AĞIRLIKLARDA
43 yaşındaki antrenör James Crossley, testosteron seviyesinin otuzlu yaşlardan sonra her yıl yüzde 1 oranında azalacağını söylüyor. Ama düzenli olarak ağırlık antrenmanı yapmakla bu düşüşün önüne geçmek mümkün. Crossley, “Haftada üç gün tüm vücut antrenmanı yapın ve deadlift gibi bileşik hareketlere mutlaka yer verin” diyor.
2/ BEŞ KÜÇÜK ÖĞÜN
Tıpkı testosteron seviyeniz gibi metabolizmanız da 40’lı yaşlarınızdan sonra daha yavaş çalışmaya başlar. Crossley bunun anlamını şöyle açıklıyor: “Eğer 45 yaşınızda 25 yaşınızdakiyle aynı şekilde yemek yerseniz, kilo almanız kaçınılmazdır. Bunun önüne geçmek için aralarda üç saat olacak şekilde beş öğün yemek yiyin.” Bu arada bu beş öğünün içinde elma da olsun. Brezilya’da yapılan bir araştırma, elmanın metabolizmayı hızlandırdığını ortaya koyuyor.
3/ ESNEKLİĞİ KORUYUN
Özellikle masa başı işi yapıyorsanız, bunun negatif etkisini ilerleyen yaşlarda daha fazla hissetmeniz oldukça muhtemel. Crossley, “Yaşlandıkça hareket kabiliyeti daha da önemli hale gelir, özellikle de rotator cuff gibi bölgelerinizde” diyor. Postürünüzü korumak için antrenmanınıza 10 tekrardan 3 set olmak üzere shoulder rotation hareketini ekleyin.
4/ UYKUDAN FERAGAT ETMEYİN
İş hayatınızın temposu geceleri az uyumanıza sebep olmasa bile, yaşlandıkça artan kortizol seviyeleri uyumayı güçleştirebilir. Crossley, “Geceleri magnezyum
takviyesi almak bu konuda size yardımcı olacaktır” diyor.
5/ İYİ HABER
Yaş ilerledikçe sportif performansınızın da düşüşe geçmesi şaşırtıcı değil. Ama neyse ki eskisinden bile iyi olabileceğiniz ve kişisel rekorunuzu kırabileceğiniz bir alan hâlâ mevcut. Institute for Physiology and Anatomy’de yayımlanan bir araştırmaya göre, maraton koşucuları ellili yaşlara kadar aerobik kapasiteleri inişe geçse bile dayanıklılık konusunda herhangi bir düşüş yaşamıyorlar.