SARHOŞKEN SONSUZ YEMEK YEMENİZİN NEDENİ

Kokoreçlere ve işkembelere dair birkaç kelam edelim istedik.

alkol

Bir bira daha söylüyorsanız, muhtemelen bir bar tabağı da arkasından gelecektir.

Nature‘da yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, alkol, beyninizi kıtlık moduna sokabilir. Sonrasında da tok olsanız bile beyniniz açlık ve iştaha dair sinyaller yollamaya devam edebilir.

Söz konusu araştırmada, bilim insanları farelere alkol enjekte etmiş ve AgRP olarak da bilinen yeme isteği ile ilgili beyin nöronlarındaki aktiviteleri ölçmüşler. Yapılan gözlemlere göre, alkol enjekte edilen fareler aşırı yemeye meyilli hale gelmişler.

AgRP’ler bloke edildiğinde ise, alkol enjeksiyonuna devam edilmesine rağmen farelerde yeme isteği kesilmiş.

Bu sonuçlar bize şunları gösteriyor: Kuvvetle muhtemeldir ki alkol, beynin yemek ile ilgili kısımlarını tetikliyor.

Çalışmanın sonuçlarının insanlar için de geçerli olduğunu net bir şekilde iddia edebilmek için elbette benzer bir çalışmanın insanlar üzerinde denenmesi gerekiyor. Fakat insanlarda da AgRP nöronları bulunduğu için, bilim insanları aynı sonuçların insanlar için de geçerli olabileceğini söylüyor.

Alkolün neden AgRP fırtınası yarattığı ve neden iştahı coşturduğu tam olarak belli değil. Olası açıklamalardan birisi, aşırı alkolün toksik efektlerini kısıtlayan evrimsel adaptasyonun bu işte rolü olduğu yönünde.

Çalışmanın yazarlarına göre, alkole bağlı iştah artışı, kişiyi alkolden uzaklaştırabilir. Ya da besin alımı sayesinde alkolün vücuttan atılması kolaylaştırılıyor olabilir.

En iyisi alkol işini asla abartmamanız. AgRP fırtınasına karşı önlem almanın en sağlıklı yolu bu.

BENZER YAZILAR