DİZ AĞRISI SİZE NE SÖYLÜYOR OLABİLİR?

dizHer gün gerçekleştirdiğiniz bu aktivitenin yarattığı ağrılar gelecekte eklemlerinize zarar verecek rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Eğer diz ağrılarınız yüzünden merdivenleri es geçip, asansöre yöneliyorsanız iyi bir şey yapmıyor olabilirsiniz: University of Leeds’in yeni araştırmasına göre merdiven çıkarken dizlerde ağrı yaşamak diz osteoartritinin erken bir sinyali olabilir.

Araştırmada, katılımcılar yıllık anketlere katılıyor ve gündelik aktiviteler sırasında diz ağrısı yaşayıp yaşamadıklarını, eğer yaşıyorlarsa ne ciddiyette olduğunu cevaplıyorlar. Araştırmaya ağrısız başlayan kişilerde, merdiven çıkmak diz rahatsızlıklarının ilk kaynağı olarak ortaya çıkıyor ve araştırmacılara göre diz rahatsızlıklarının erken bir göstergesi olabiliyor.

Bu anlaşılabilir bir durum çünkü araştırmacılardan Dr. Philip Conaghan’a göre merdiven çıkmak, yürümeye kıyasla dizlere çok daha fazla baskı yaratıyor. Bu tarz bir basınç size ağrı yaratıyor olabilir ve bu da gelecekte daha sakin hareketlerin bile dizlerinizi rahatsız edip, ağrı yaratabileceğinin bir belirtisi sayılabilir.

Diz osteoartriti genellikle 40 yaş geçildiğinde ortaya çıkıyor fakat bu semptomlar eğer çok hareketli (yüksek kontaklı bir spor yapıyorsanız ya da bağ yırtığı gibi ciddi diz sakatlığı geçirdiyseniz) biriyseniz çok daha erken ortaya çıkabilir. Eğer bu ağrıları yaşıyorsanız, hayatınızda değişiklikler yapıp daha ciddi sorunlardan kaçınmak, daha yolun başında sorunlara çözüm bulabilmek önemli olacaktır.

Conaghan’a göre “Önemli olan darbeleri azaltmak için aktivite ve antrenmanları düzenlemek. Örneğin daha az koşu, daha çok yüzme ve bisiklet gibi.”

Eğer semptomlar kalıcıysa, bir fizyoterapiste görünmelisiniz. Size quad geliştiren antrenmanlar gibi yolları önererek eklemleriniz üzerindeki baskıyı azaltabilir. Ayrıca eğer kilo fazlanız varsa diyet tavsiyesi almaya hazır olun.

BENZER YAZILAR