PRONASYON VE AYAKKABI SEÇİMİ

Yüksek pronasyon, hafiften ciddiye doğru giden seviyelerde olabilir. Düz taban birisinde bu pronasyon çok belirgin olur. Bunun sonucu olarak düz tabanlarda ayak veya bacak ağrısı daha sık görülür. Koşucunun basışına göre değişik tiplerde üretilir. Normal durumda, yani koşucunun basışında yüksek ya da düşük pronasyon (supination) durumu yoksa, bu döngüye müdahale etmek gerekmez. Bu yüzden neutral ayakkabı tavsiye edilir. Neutral, yani normal, ayakkabıların ayak döngüsü üzerinde etkisi yoktur.

1

Nedir Bu Pronasyon?

Ayağın doğal bir şok emme mekanizması. İçe dönme anlamına gelir. Normal yürüyüşte ilk olarak topuk yere temas eder sonrasında ayak yere tam basar ve son olarak baş parmak ve ikinci parmakla çıkış sağlanır. Bu döngüye pronasyon denir.

Aşadaki tabloda korkulmayacak seviyede, güvenli bölgede kalan pronasyon tiplerini görüyorsunuz.

2

Ayakkabı Seçimi

Bu yüzden light stability, stability, moderate stability ve ultimate stability diye gruplara ayrılır. Sizde pronasyon seviyenize göre en uygun ayakkabıyı bulabilirsiniz.

Ayrıca  tabanın daha yüksek kuvvete maruz kalan bölgelerinde aşınma daha sık olacaktır. Aşınma bölgesi pronasyon tablonun neresinde olduğunuz hakkında bilgi de verebilir.

3

BENZER YAZILAR