KOLTUK ALTI TERLEMESİNE PRATİK ÇÖZÜM BOTOKS

Terleme özellikle yaz aylarında herkesin şikayetçi olduğu, aşırı terleme sorunu yaşayanların çözüm aradığı bir durumdur. Dermatoloji Uzmanı Dr. Alaaddin Özer terleme sorununa karşı botoks ile çözüm hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Aşırı terleme sorunu hastaların psikolojik ve sosyal yönden etkilenmesine sebep olan bir sorundur. Bu sorun yüzünden toplumdan kendini soyutlamış, okulda, iş yerinde ve arkadaş çevresinde kendilerini rahatsız hisseden, mutsuz hastalarla karşılaşabiliyoruz. Bu yüzden aynı zamanda sosyal bir sorun da olan terleme için
hastalarımız botoks yöntemini tercih edebilirler.

NEDEN TERLERİZ?

Terlemek vücudun normal bir salgısıdır. Her insan doğumundan itibaren iki üç ay sonra terlemeye başlar. Termoregülasyon dediğimiz vücut ısısının düzenlenmesi için oluşan sürece terleme denir. Terlemeye sebep olan birçok etken vardır; sıcak hava, günlük aktiviteler, stres, bazı ilaçların yan etkileri, hastalığa bağlı ateşlenme, menopoz ve hamilelik gibi hormonel değişiklikler sebebiyle terleme yaşanabilmektedir. Bu durumlarda vücut normal ölçülerde ter salgılar ancak bazı hastalarda aşırı terleme gözlemlenmektedir. Aşırı terleme dediğimiz hiperhidrozis, farklı hastalıkların habercisi olabilmektedir, bu durumda mutlaka kontrol edilmeli ve sebebi araştırılmalıdır.

Galata Tıp Merkezi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Alaaddin Özer botoks uygulamasıyla ilgili merak edilenleri anlatıyor.

AŞIRI TERLEMEYE BOTOKS İLE NASIL ÇÖZÜM BULUNMAKTADIR?

Botoks koltuk altı, el ve ayaklara uygulanabilen bir yöntemdir. Terleme oluşan bölgeye enjekte edilen botoks ter bezlerine ulaşan sinirleri etkiler ve bu sinirlerin kasılarak ter salgılamasını engeller. Böylelikle 8-12 ay kadar süreyle terleme sorununa çözüm olur, bu süre sonunda hastalar talep ederlerse ikinci bir uygulama yapılabilir.

BOTOKS NASIL UYGULANIR?

Uygulama yapılacak bölge üzerinde terleme olan bölgeler işaretlenir, bu bölgelere deri altına olmak üzere belirlenmiş ölçüde botoks enjekte edilir ve bu işlem yaklaşık 20 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Hassas olan bölgelerde ağrı hissedilebileceği için lokal anestezi uygulanarak hassasiyet ortadan kaldırılır ve uygulama sonrası hastalar günlük yaşantılarına devam edebilirler. Uygulama yapıldıktan üç gün sonra etki başlar ve iki haftada en etkin hale gelir.

TERLEME OLMAZSA VÜCUDA BİR ZARARI OLUR MU?

Botoks, vücudun belirli bölgelerine uygulanır, yani vücuttaki ter tamamen yok edilmez. Bu durumda terleme bölgesel olarak azaltıldığı için vücudun diğer bölgelerinden yine ter salgılanmaya devam eder. Terleme vücutta olması gereken normal bir süreçtir, ancak aşırı terleme büyük bir sorun oluşturduğundan bölgesel olarak hastaların mutluluğu için azaltılmaktadır. Ter tamamen ortadan kaldırılmadığı için vücuda bir zararı olmaz, geçici süreyle azaltıldığından 6-12 ay kadar sonra aynı bölgede tekrar terleme oluşmaktadır.

Botoks ile terlemeye çözüm arayan hastalarımıza güvenilir merkezleri tercih etmeleri ve uzman doktorlar tarafından tedavinin uygulanması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Tedavi öncesi doktorunuzu ve hastaneyi iyi araştırmanızı ve sağlığınızı tehlikeye atmamanızı tavsiye ederim.

BENZER YAZILAR