KADINLARDAN DAHA MI ÇOK TERLİYORUZ?

Günün önemli sağlık gelişmelerine hoş geldiniz.

terlemek

Her gün, hakem incelemesinden geçmiş ortalama 6.800 makale yayımlanıyor. Bu miktar sizi korkutmasın. Sizin için ufak işleri biz hallediyoruz. İşte makalelerden, araştırma enstitülerinden ve dünyanın dört bir yanından derlediğimiz bir sağlık demeti:

Terinizi Tanıyın

Eşinizden niçin daha fazla terlediğinizi düşündünüz mü hiç? Konunun cinsiyet farkından çok, vücut ölçüleri ile alakası olabilir. Avustralya’daki Wollongong Üniversitesi araştırmacıları, 36 erkek ve 24 kadına, 28 derece sıcaklığa ve %36 nem oranına sahip bir odada egzersiz yaptırdılar. Elde ettikleri sonuca göre, terleme miktarı cinsiyete değil, vücut ölçülerine bağlıydı. Yani, daha “büyük” insanlar, daha “küçük” insanlara göre daha fazla terliyor.

Diş Hekiminizi İhmal Etmeyin

Diş hekimi ziyaretleriniz sadece çürüklerinizle ilgili kötü haberler almanıza yaramıyor: BMJ Open Diabetes Research & Care’de yer alan bir araştırmaya göre, periyodontit adlı diş eti hastalığına sahip olanların kan şekeri seviyeleri çok daha yüksek oluyor. Bu da diyabetin habercisi demek.

Akciğerlere Koruma Kalkanı

Sağlıklı akciğerlerin sırrı kırmızı şarapta olabilir. Saban Research Institute of Children’s Hospital Los Angeles araştırmacılar, kırmızı şarapta bulunan resveratrol adlı bileşenin akciğer üzerinde yaşlanmayı yavaşlatıcı etkiler yaratabileceğini belirledi (Çalışma fareler üzerinde gerçekleştirilmiş, insanlar üzerinde henüz gerçekleştirilen bir araştırma yok.).

Elektronik Sigaraya Güvenmeyin

Elektronik sigaralar üzerindeki tartışmalar bitmek bilmiyor. Güncel bir araştırma ise, konuya yeni bir boyut getiriyor: E-sigaraya maruz kalan farelerde, felce bağlı etkiler çok daha ağır olmuş. Bunun nedeni ise kan pıhtılaşmasındaki artış. American Heart Association’s International Stroke Conference’da sunulan araştırmaya göre, elektronik sigaralar beyin sağlığı açısından sıradan sigaralardan hiç de farklı değil.

 

BENZER YAZILAR