İşin uzmanı bir antrenör, erkeklerin yağ yakma konusunda en sık düştüğü hatayı aydınlatıyor.
“Yağ yakmak için, kalori açığına ihtiyacımızın olduğunu düşünüyoruz. Bu doğru. Ben, insanlara kilo vermek için daha fazla yemek yemeleri gerektiğini söyleyen fitness komplo teorisyenlerinden değilim.
Alınan kaloriler, yakılanlardan daha az olmak zorunda. Matematik bu. Bilimden söz ediyoruz.
Bu ise daha az yemek ve daha fazla egzersiz yaparak tamamlanacak bir iş (Bu ikisinin kombinasyonu, genel olarak idealdir.).
Sonuç olarak, birçok erkek, katı diyet yapmayı savunan programlara yöneliyorlar (az karbonhidrat, sıfır glüten, acai çileği shakeleri, hatta daha da katı şekilde, süper yüksek yoğunluklu antrenman programları…).
Bu, bize yapmamız gerektiği söylenen şeydi ve biz de bunu yapıyorduk.
Bu programlar işe yarıyor. Fakat uzun vadede çoğu zaman işe yaramıyorlar. Çünkü kendinize uzun süreler boyunca işkence yapamazsınız.
Bundan ziyade, ben başka bir yöntemi tercih ediyorum. Bir zayıflama planını, zayıflama planı olarak ele almaktan ziyade, onu bir kas muhafazası programı olarak değerlendirmek istiyorum.
Mesele şu: Mümkün olduğunca daha fazla kas kütlesine sahip olmak. Bu yöntem sadece t-shirtlerinizin içini doldurmakla kalmaz (güçlenmenize ve daha uzun yaşamanıza yardım ettiğini vurgulamaya bile gerek yok) aynı zamanda her gün daha fazla kalori yakmanıza ve yağlardan kurtulmanıza da yardım eder.
Şunu fark ettim: Zayıflama programları uygulayan çoğu erkek, sonuç olarak ciddi miktarlarda yağ kaybetmeyi başarıyorlar. Fakat aynı zamanda ciddi bir miktar kas kütlesi de kaybediyorlar. Sonuç olarak ufalıyor, zayıflıyor ve orjinal kendilerinin sıska versiyonlarına bürünüyorlar.
Bunun ciddi bir kaynağı, eski yağ yakma mantığına dayalı: Yağ yakma = katı diyet + yüksek yoğunluklu, salon çıkışında canınıza okuyacak metabolik bazlı egzersiz rutinleri.
Yağ Yakmanın En Akıllı Yolu
Tekrarlıyorum, yağ yakma açısından, kalori açığı yaratmanın birinci öncelik olduğu gerçeğini göz ardı etmiyorum.
Bana öyle geliyor ki, tüm bu süreç istasyon antrenmanı, yoğunluk antrenmanı, süpersetler, trisetler, bitirici antrenmanlar ve sizi zorlayıp 30-45 dakikalığına hayattan nefret ettirecek herhangi bir şey ile hızlandırılabilir.
Beslenme tabii ki önemli. Fakat insanlar sadece ne yediklerine odaklandıklarında, işin bazı püf noktalarını ıskalamış oluyorlar.
Beslenme:
Egzersiz yapmak, hem uzun hem de kısa vadede birçok fayda sunuyor: Daha iyi kalp fonksiyonları, daha iyi kas metabolizması, metabolik fleksibilitenin iyileşmesi, dinlenme metabolizmasının artması, dinlenme kalp hızının azalması, daha az stres, kemik yoğunluğunun artması ve birçoğu…
Dahası, konu yağ yakmak olsa bile, eski okul kuvvet antrenmanlarında birincil önceliğin kas kütlesinin korunmasına verilmesi gerekiyor.
Her iki yöntem de önemli. Ne yazık ki, konu yağ yakımına stratejileri olduğunda, kas kütlesinin korunması amacı ile tasarlanmış az tekrarlı ve kuvvet odaklı çalışmaların hakkı yeniyor.
Dahası, yağ yakma programları (ve genel olarak beslenme) istismara çok açık. Çoğu erkek açmaza sürüklenerek adeta cehennemi yaşayabiliyor.
Bir diyetisyenin de dediği gibi, eğer insanlar iyi beslenme konusuna daha fazla zaman ayırsalar, bu besinleri antrenmanlarında güç, kuvvet, denge, dayanıklılık ve kondisyonlarını maksimize edecek şekilde değerlendirseler, yağ kaybetmek adına kısa vadeli ve akıllı diyet döngülerine odaklansalar, çok daha iyi bir iş yapmış olacaklar.
Yukarıda vurgulanan kuvvet, dayanıklılık ya da kondisyon gibilerinin kalori açığının fazla olduğu ve uzun süreli uygulandığı zamanlarda geliştirilebilmesi zor. Yüksek kalori açığını savunan yaklaşım, uzun vadede ters tepiyor. Çünkü birçok insan, daha iyi performans için, egzersizlerinde ihtiyaç duydukları yakıtı sağlama konusunda işin hakkını vermeyi umursamaz oluyorlar.-
Kısaca:
1- Daha az miktarda, amaca yönelik yapılan egzersizler, yağ yakma açısından daha kilit rol taşıyor.
2- Diyet yapmak, özellikle de yağ yakmak açısından bir yıl sürecek bir savaş olmamalı, kısa tutulmalı ve amaca yönelik olmalıdır. ”
Tony Gentilcore. Boston’da birçok üst seviye sporcu ile birlikte çalışıyor. Kendi blog’unda fitness hakkında yazılar yazıyor.