SUSUZLUK VE HAFIZA ARASINDAKİ İLGİNÇ İLİŞKİ

Hafızanızın karman çorban olmasının nedeni susuz kalmanız olabilir mi?

susuz-kalmak

Bir soru: Susuz kalmanın ve hiperterminin, uzun dönemli ya da kısa dönemli hafıza üzerinde etkileri olabilir mi?

Sıcak havada yapılan yüksek sıcaklıktaki bir maratonun ardından, doktoru tarafından dehidrasyon ve hipertermi (vücut ısısında yaşanan yükselme) teşhisi konulan Kristen’in sorusu bu.

Kristen, zorlu maratonun ardından hafızasının zayıfladığını, bazı şeyleri hatırlama konusunda güçlük çekmeye başladığını söylüyor. Aynı zamanda odaklanmada zorluk çekmiş, kafası kolayca karışmaya başlamış ve düşünceleri birbirine girmiş.

Aslına bakarsan, ısı problemleri beyin dokusunda sarsıntı benzeri bir hasara yol açabiliyor.  Fakat yarış sonrası rektal ısı, finish kondisyonu, yarış öncesi ve yarış sonrası kilo değerleri ile sodyum ölçümleri ve diğer kan parametrelerin bilinmeden neyin ters gittiğinin belirlenebilmesi güç.

Birçok insan, yarış sonrasında sıcak çarpmasına maruz kalabiliyor. Fakat aynı zamanda, susuz kalmak da birçok soruna yol açabiliyor.

 

Sporcuların susuz kaldıklarında bilişsel olarak yavaşladıkları ortada. Bu, her ne kadar laboratuvar koşullarında test edilmiş olsa da, su stoklarının tazelenmesinin ardından etkiler ortadan kayboluyor.
Hafıza konusunda işleri karıştıran tek şey susuzluk da değil. Hiponatremi (beyinde işlerin karışmasına yol açan, sodyum eksikliği) ve hipoglisemi (enerji açığına neden olan düşük şeker seviyesi) de beyinde değişimlere yol açarak hafıza kaybına ve bilişsel değişimlere neden olabiliyor. Hepsi de genellikle zaman içerisinde kendiliğinden ortadan kayboluyor.

 

BENZER YAZILAR