ARTIK NEDEN DAHA YAVAŞ KOŞUYORUZ?

Yarışın ortasında çektiğiniz selfie’leri tamamen suçlamak olmaz!

Tempomuzu takip etmeyle kişisel rekorlarımızı karşılaştırmak konusunda takıntılı olabiliriz; ancak yeni bir araştırmaya göre, Amerikalı koşucular, 20 yıl önce olduklarından ortalama olarak daha yavaş. Ayakkabı perakendecisi RunRepeat.com’daki araştırmacılar, 1996’dan 2016’ya kadar olan dönemde 28.732 farklı yarıştan elde edilen sonuçları analiz ettiler ve 20 yıl öncesine kıyasla Amerika’daki ortalama bitiriş süreleri maratonlarda 39 dakika, yarı maratonlarda 30 dakika, 10K’da 18 dakika ve  5K’larda 8 dakika düştü.

Yardımcı yazar, RunRepeat’in sitesinin sahibi ve istatistikçi Jens Jakob Andersen, “Yarışları bitirenler, geçen yılda, son 10 yılda ve hatta son 20 yılda olduklarından önemli ölçüde daha yavaşlar”  diyerek bu çalışmayı onaylıyor.

Öyleyse, bu yavaşlama hareketi ile ne amaçlanıyor?

ABD’deki bitiş çizgisini aşan insan sayısının 1990’da 5 milyon iken, 2015’te 17 milyona fırladığını göz önüne alarak; Running USA’ya göre en mantıklı varsayım, hızlı zamanları aşağı çeken daha fazla rekreasyonal koşucunun kaydolduğu şeklinde.

Aslında Andersen’in ekibi, her yıl 100., 1000. ve 10,000. en yavaş erkekler ve kadınların bitiriş zamanlarına baktı ve kaplumbağaların, zamanla tavşanlardan daha hızlı bir oranda yavaşladığını keşfetti. Andersen, “Sürprizimize gelince, 100. en hızlı bitirenler de yavaşlıyor” dedi. “Daha fazla katılımcıyla, daha hızlı koşucuların da olacağı umuluyordu ki durum böyle değil.”

Bir sonraki en iyi tahmin: Ortalamalar, daha yavaş biyolojik olarak daha yavaş kadınlar ve yürüyüşçüler tarafından aşağı çekiliyor. Ancak analiz, erkeklerin özellikle daha önce hiç olmadığı kadar yavaş koştuklarını ve yürüyüşçülerin bitiş sürelerinin aslında zamanla sabit kaldığını gösteriyor.

BENZER YAZILAR