İŞ ARKADAŞINIZA YARDIM ETMEK Mİ? BİR DAHA DÜŞÜNÜN

Yardım edeceğim diye kendi performansınızı batırabilirsiniz.

is-arkadaslari

İş arkadaşınız şu fatura işlerini artık kendi başına halletmeye başlasa ne güzel olur. Zira Journal of Applied Psychology’de yayımlanan bir araştırmaya göre, iş arkadaşlarınıza yardım etmeniz, işteki performansınıza zarar verebilir.

Çalışmada, kişilerin iş ile alakalı konularda diğer çalışanlara yaptığı yardım miktarı arttıkça, kendilerini gün sonunda hem duygusal hem de zihinsel açıdan tükenmiş hissetmeleri de o kadar yükseliyor. Bu tip tükenmişlik hisleri ise mental kaynaklarınızı silip süpürdüğü için iş performansınızı olumsuz etkileyebilir.

Başkalarından ziyade kendi işinize odaklandığınızda ise beyniniz daha fazla efor sarf etmeye başlıyor.

Yardımı bir de gönülsüz yapıyorsanız, durum daha da kötüleşiyor. Çünkü hem arkadaşlığı hem de profesyonel hayatı bir arada götürmek zorundasınız. İşin içine arkadaşlık da girdiğinde omuzlarınızdaki yük daha da artıyor.

Negatif duyguların bastırılmasının ne kadar yıpratıcı olduğu da ortada.

Peki iyi bir takım arkadaşı ne yapmalı? Kendinizi günde 3 yardımla sınırlandırın. Bu sınırı ne kadar aşarsanız ve talepleri reddedemezseniz, işler sizin için o kadar can sıkıcı olacaktır.

Hayır demeyi öğrenin. “Hayır” demek sizi kötü bir adam da yapmaz. İş arkadaşınıza, o an kendisine yardımcı olamayacağınızı nazikçe belirtin. Takınacağınız pozitif tutum, aranızdaki ilişkinin zarar görmemesini, hatta iyileşmesini sağlayacaktır.

İşte kendinizi tükenmiş mi hissediyorsunuz? Beyninizi yeniden toparlamak için kısa kestirmeler, 5 dakikalık yürüyüşler ya da kafeinli içecekler size yardımcı olacak.

 

BENZER YAZILAR