Erkeklere özel “bitkisel” takviyeler, söyledikleri kadar masum olmayabilir. Hatta bazılarında tehlikeli içerikler bile söz konusu. İşte bilmeniz gerekenler.
Şu egzotik içeriklerden birini muhakkak duymuşsunuzdur: ginkgo biloba, maça, arjinin, azgın teke otu, yohimbin. Bu maddelerin ortak vaatleri, size 19 yaşınızdaki gibi sert ve pili çabuk bitmeyen bir ereksiyon yaşatmak. Üstelik reçeteli satılan erektil disfonksiyon ilaçlarına göre daha ucuza ve kolayca ulaşılabiliyor. Buna inanan erkekler her yıl bu takviyelere ciddi paralar harcıyor. Ama henüz etkinlikleri bilimsel olarak kanıtlanmış değil.
İşin kötüsü, bazı “bitkisel” takviyeler faydadan çok zarar getiriyor. Geçtiğimiz Eylül ayında FDA, bu takviyelerde, erektil disfonksiyon ilaçlarında kullanılanlarla
aynı 32 aktif kimyasal içerik olduğunu saptadı. Takviye satmaya çalışan bir ilaç firması sadece bitkilere yaslanırsa risk alacağını bilir. Bu yüzden içine gerçek ilaçlar da ekler ve iş gören sözde “mucize” içerikler ortaya çıkar.
Peki, kimyasal ilaçlar eklenmesinin kötü yanı ne? Birincisi, oranını bilmiyorsunuz. Eğer diyabet, yüksek tansiyon veya kalp rahatsızlığınız varsa, son seksinize hazırlanıyor olabilirsiniz. Bu ilaçlar damarları genişletiyor ki, saydığımız rahatsızlıklara sahip biri için sakıncalı sonuçlar doğurur.
Diyelim ki sağlıklısınız, yine de “bitkisel” takviyenize hangi kimyasalların konduğunu bilmiyorsunuz. Bu aktif içerikler büyük olasılıkla yapay ama bu güçlü olmadıkları anlamına gelmiyor. Ve ne kadar denetlendikleri şüpheli.
O halde neden yasaklanmıyorlar? Nedeni ABD’deki takviye üreticilerinin lobi çalışmaları sonucu çıkan 1994 tarihli yasa: Bitkisel takviyelerin satışından önce FDA testine ve onayına ihtiyaç yoktur. Haliyle FDA, sakıncalı bir içeriğe rastladığında firmaya sadece ürünü geri çekme çağrısında bulunuyor. FDA onayı, Türkiye gibi ürünü ithal eden ülkelere de referans oluyor. Türkiye’de satılmasa bile yurt dışından sipariş etmenize engel olmuyor.
Sözün özü, sertleşme problemi yaşadığınızda sipariş vermek yerine bir doktora görünün.