BAŞ AĞRISININ NEDENİ FAZLA KİLOLAR OLABİLİR

Peki zayıflamak baş ağrısı sorununu çözer mi?

Migrene tam olarak neyin neden olduğu konusunda doktorlar tam olarak emin değiller. Migren şikayeti bulunanların sayısı ise hiç de az değil: Zira, her 7 yetişkinden 1’i migrenle boğuşuyor.

Bilim insanları ise migreni anlama konusunda ilginç bir bağlantı keşfettiler: Neurology’de yayımlanan yeni bir meta-analize göre, obez insanlar migrenden daha fazla şikayet ediyor.

Toplamda 288.000 katılımcının yer aldığı 12 ayrı çalışmanın analizinin ardından, araştırmacılar, vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olan kişilerde migren oluşma riskinin, normal vücut ağırlığına sahip kişilere kıyasla %27 daha fazla olduğu sonucuna vardılar.

Fazla kiloların niçin migrene yol açtığı ise belirsizliğini koruyor. Fakat, bilim insanlarına göre, vücut genelinde çeşitli kimyasalların salınımına yol açan yağ dokusu miktarındaki artış, migrenin tetiklenmesinde rol oynuyor olabilir.

Dahası, obezite ile enflamasyon artışı arasında bağlantı bulunduğu için, vücutta daha çok acı ve ağrı durumları oluşabiliyor.

Kilo vererek normal vücut ağırlığı seviyesine ulaşılmasının migreni dindirip dindirmediği konusu ise belirsizliğini koruyor. Baş ağrısı riskinin azaltılması için ne kadar kilo verilmesi gerektiği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Eğer başınız sık sık ağrıyor, baş ağrıları birkaç gün boyunca devam ediyor, hatta baş ağrısı türünüz zaman içerisinde değişiklik gösteriyorsa, doktora gitmeniz şart. Eğer hayatınızda daha önce hiç karşılaşmadığınız kadar ağır bir baş ağrısı yaşıyor, başınız gerçek anlamda şiddetli bir şekilde patlayacak gibi oluyor, konuşmada güçlük çekiyor ve görme alanınızın bulanıklaştığını hissediyorsanız, hiç vakit kaybetmeden acil servisin yolunu tutun.

 

BENZER YAZILAR