İYİ HİSSETMEK Mİ İSTİYORSUNUZ? HÜZÜNLÜ ŞARKILAR DİNLEYİN

Yeni bir araştırma, kederden aldığımız hazzı gözler önüne seriyor.

Moralinizin bozuk olduğu zamanlarda, genellikle iki tür müzik dinleme yoluna gidersiniz: Ya gürültüden patlayan metal benzeri şarkılara vurursunuz kendinizi, ya da gönlünüzü daha melodik işlere emanet edip gözyaşlarına boğulursunuz. O an geldiğinde çok da mantıklı şarkı seçimleri yapmanızı beklemiyoruz. Fakat bilim insanları, vereceğiniz kararı kolaylaştırmanızı sağlayacak bir çalışmaya imza attılar.

Scientific Reports‘ta yer alan yeni bir araştırmaya göre, hüzünlü müzikler dinlemeniz, aslında kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Bu durum, özellikle de boğazında bir şeyler düğümlenip yanaklarından gözyaşı damlaları süzülen kimseler için geçerli. 

Söz konusu araştırmada, bilim insanları, tepkileri ele aldılar ve katılımcıları iki ayrı gruba böldüler. Grubun birisi sakin, diğeri ise kederli kişilerden oluşturuldu. Ardından, katılımcılardan 6 şarkı dinlemelerini ve bu şarkılardan duygusal tepki çıkarmaları istendi. Şarkı seçiminin tamamından ziyade, katılımcılar, sadece 3 şarkıyı kendileri seçtiler. Katılımcılardan, reaksiyon hissettikleri anda butona basmaları ve önlerinde bulunan mouse aracılığı ile ne kadar zevk aldıklarını göstermeleri istendi. Araştırmacılar, bu kişilerin kalp hızlarını da görüntülediler ve katılımcıların, müziğe verdikleri diğer fiziksel tepkileri de gözlemlediler. Çalışmanın son ayağında ise katılımcılardan, duygularını ne kadar yoğun hissettiklerini ve şarkının duygusallığı hakkında ne düşündüklerini söylemeleri istendi.

Her iki gruptaki katılımcılar da şarkıları dinlerken daha derin nefes alıyor ve zevk alıyorlardı. Fakat araştırmacılara göre, insanları gözyaşlarına boğan şarkılar, aslında bu kişilerin eskisine göre daha sakin hissetmelerini sağlıyordu. Yani, ağlatan şarkılar, düşünülenin aksine, insanların sakinleşmelerini ve kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlıyordu.

Artık kendinizi kötü hissedip de moral bulmak istediğiniz zamanlarda ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Türü her ne olursa olsun, müzik iyidir. Hem modunuza hem de sağlığınıza iyi gelir. Bolca dinleyin.

BENZER YAZILAR