Dünya sağlık günü’nün bu yılki teması: depresyon

Her yıl 7 Nisan günü kutlanan Dünya Sağlık Günü için Dünya Sağlık Örgütü bu yıl depresyon temasını belirledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2017 yılı Dünya Sağlık Günü teması depresyon olarak belirlenmişti. WHO, 1 yıl boyunca dünya genelinde sürdüreceği kampanya aracılığı ile dünya genelinde yükselişte olan depresyon konusuna dikkat çekmeyi hedefliyor. Zira depresyon, dünya genelinde en sık rastlanılan sağlık sorunları arasında en üst sıralarda yer alıyor ve birçok hastalığın oluşmasında önemli rol oynuyor. WHO verilerine göre, dünyada 300 milyondan fazla insan depresyondan mustarip ve 2005-2015 yılları arasında depresyon vakaları %18 artmış durumda. 

Mental sorunlar yaşayan kişilere desteğin az olması ve bu kişilerin damgalanmaktan duydukları korku, onların tedavi imkanı bulmasını zorlaştığı gibi, günlük yaşamdaki üretkenliklerini de olumsuz etkiliyor.

Depresyon herkesin başına gelebilir. Mental kedere yol açan ve insanların gündelik görevlerini yerine getirmesini engelleyen depresyon, insanları daha geniş çerçevede etkileyebileceği gibi, aile ya da arkadaşlık ilişkilerinde de sorunlara neden olabiliyor. Şanslıyız ki, depresyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir durum. Fakat birçok insan damgalanma ya da sosyal ilişkilerin bozulması endişesi ile tedavi olmaktan kaçınıyor.

Dünya Sağlık Örgütü de bu amaçla 1 yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyerek dünya genelinde farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Siz de kampanyaya destek vermek için #Let’s talk etiketi ile sosyal medyada paylaşımda bulunabilirsiniz.

BENZER YAZILAR