ERKEN ÖLÜM RİSKİNİZİ %11 AZALTAN İLAÇ

Sizlere yine aspirinin faydalarından bahsetmeye geldik.

Aspirin, belki de adını öğrendiğiniz ilk ilaçtır. Siz onu ağrı kesici olarak biliyorsunuz. Fakat, yıllardan bu yanda ağrı kesici olarak kullanılan bu ilacın hiç bilmediğiniz bir faydası da olabilir: Amerikan Kanser Araştırma Derneği’nin bu yıl gerçekleştirdiği yıllık toplantısında sunumu gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, aspirin, insan ömrünü uzatabilir.

Harvard Tıp Okulu araştırmacılar, 32 yıl boyunca 130.000’den fazla insan üzerinde yaptıkları incelemelerin ardından bu sonuca ulaştılar: Uzun süreli aspirin kullanan erkeklerin bu süre içerisinde hayatlarını kaybetme olasılığı, aspirin kullanmayanlara kıyasla %11 daha azdı.

Elde edilen bu sonucun başlıca dayanak noktası, aspirinin, aralarında akciğer, prostat ve kolon kanserinin de bulunduğu çeşitli kanser türlerinden ötürü ölüm riskini %15’e kadar azaltabilmesi.

Her ne kadar daha önceki araştırmalar aspirinin bazı kanser türlerini önlediğini ve ölüm riskini azalttığını öne sürmüş olsalar da, yeni sonlandırılan bu çalışma, oldukça uzun bir zaman dilimini kaplaması ve örnekleminin genişliği ile öne çıkıyor.

Araştırma, aspirinin bu faydasını görebilmek için bol miktarda tüketilmesine gerek olmadığını da gösteriyor. Hem kadınlar hem de erkekler için haftada normal aspirin tabletinden 0.5 ya da 1.5 adet içilmesi yeterli. Eğer aspirin kullanıyorsanız, zaman da sizden yana gibi duruyor. Kanserden ötürü ölüm riskinin azaltılması için gereken minimum kullanım süresinin 6 yılı kapsadığı belirtiliyor.

Daha önce gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, aspirinin sağladığı bu faydanın nedeninin, enflamasyon ile ilişkilendirilen prostaglandin adlı enzimi bloke etmesi olabileceği düşünülüyor. Prostaglandinin, sindirim sistemindeki hücre büyümesini desteklediği ve buna bağlı olarak da kansere yol açan hücre mutasyonlarının oluşum ihtimalinin yükseldiği düşünüldüğünde, bu nokta bir hayli önem kazanmış oluyor. Prostaglandin blokajı ile sindirim sistemi kaynaklı kanser vakalarının azaldığı biliniyor.

Aspirinin bir de antikoagülan etkisi bulunmakta. Bu da kan pıhtılaşmasını azaltıyor ve kanser hücrelerinin büyük tümörlere dönüşmesini önlüyor.

Her ne kadar az miktarda aspirin işe yarasa da, çalışmada,  fazla miktarlarda aspirinin daha da faydalı olduğu belirtiliyor: Haftada 2-7 tablet arası kullananlarda kansere bağlı ölüm riskinde büyük düşüş yaşandığı gözlemlenmiş. Fakat üst sınırın bu miktarlar ile sınırlı olduğunu eklemek gerek. Zira bu sınırın aşılması, kullanıcılara daha fazla fayda sağlamıyor; hatta, günlük aspirin kullanımının mide kanamasına yol açabileceği belirtiliyor.

Siz en iyisi doktorunuzla konuşun ve haftalık aspirin kullanımınızın ne kadar olması gerektiğine dair bilgi alın.

 

BENZER YAZILAR