İşin püf noktası İskoç posta memurlarında saklı…
Eğer günde 10.000 adım atmayı takıntı haline getirdiyseniz, buna 5.000 adım daha eklemeye ne dersiniz?
Uzun süredir günde 10.000 adım atma hedefi birçok insan için takıntı haline geldi. Her yerde bu tavsiyeyi duyuyoruz: Sağlığınız için, günde 10.000 adım atmalısınız. Fena bir tavsiye de değil. Fakat bu kıstasın pek bilimsel bir desteği olduğunu söyleyemiyoruz.
Peki günlük adım atma konusunda bilim ne söylüyor? Okuduklarınızdan sonra adımlarınızın miktarında bir miktar artış olacağı kesin.
Birleşik Krallık’taki Warwick Üniversitesi araştırmacıları, İskoçya’nın Glasgow kentindeki posta memurları üzerinde bir araştırma yaptılar. Çünkü posta memurları, araç kullanmak ya da ofisteki iş arkadaşları gibi tüm gün oturmak yerine yürüyerek çalışıyorlardı.
Oturarak çalışan kişilerin bel çevrelerinin daha geniş, vücut kitle indekslerinin daha yüksek, kan şekeri ve kolesterol değerlerinin ise daha kötü olduğu anlaşıldı. 5 saatin ardından oturularak geçiren her bir saat ise kalp hastalığı oluşma riskini %0.2 oranında arttırıyordu.
Çalışmada, günde ortalama atılan 15.000 adım atmanın normal vücut kitle indeksi ve diğer metabolik değerler ile ilişkili olduğu sonucuna varıldı. Diğer bir deyişle, günde 15.000 adıma ulaşanların kalp hastalığına yakalanma riskinde artış gözlemlenmiyordu.
Eğer günde 15.000 adım atmak size çok geliyorsa, araştırmanın başında bulunan Dr. William Tigbe’nin bir önerisi var: İşe gitmeden önce ve öğle arasında 30 dakika yürüyüş, gün içerisinde de 10 dakika esneme-gerilme hareketleri yapın.