BİLİM İNSANLARI LABORATUVARDA TAVUK YETİŞTİRİYORLAR

Üstelik tadı hiç de fena değil. Peki siz bu tavukları yer miydiniz?

tavuk-eti

Gerçek olmayan bir eti yer miydiniz? San Fransisco’da faaliyet gösteren bir firma, bu soruya “evet” yanıtı vereceğinizi umarak yola çıkıyor ve 200 milyar dolarlık Amerikan et endüstrisinde bir nevi devrim yapmayı hedefliyor.

Memphis Meats, laboratuvar koşullarında kendi kendine çoğalan hücreler vasıtasıyla tavuk üretimi gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Bahsi geçen firma, hafta başında bir dizi insanı laboratuvarlarına davet ederek, laboratuvar koşullarında üretilen tavuk ve ördek etlerini tatmalarını sağladı. Wall Street Journal’da yer alan habere göre, bu konuda başarı da sağlandı. Etin tadına bakan insanlar, tattıkları etin gerçek etle neredeyse aynı olduğunu ve bu eti kesinlikle tekrar yiyeceklerini söylediler.

Laboratuvar koşullarında et üretimi gerçekleştiren ilk firma Memphis Meats de değil. Hollanda’dan Mosa Meat firması da ineklerin kas hücrelerini kullanarak köfte ve burger üretimi gerçekleştirmişti. Memphis Meats, dünya genelinde en çok tüketilen protein türü tavuk ve ördek olduğu için, şimdilik bu ikisinin üretimine odaklanmış durumda.

Hayvan hakları savunucuları ve bilim insanları, laboratuvar koşullarında et üretiminin gerek çevresel gerek etik açıdan büyük etkileri olacağını savunuyorlar. Araştırmalar, önümüzdeki 30 sene içerisinde dünya genelinde et tüketimi azalmadığı taktirde, artan dünya nüfusunu doyurmak amacı ile besin üretimine bağlı olarak sera gazı salınımının güvenli sınırı aşacağını belirtiyorlar. Dahası, ette antibiyotik kullanımı nedeniyle, antibiyotik dirençli bakterilerin dünya geneline yayılabileceğinden endişe duyuluyor. Bir de et üretim yerlerinde hayvanların maruz kaldığı aşırı kötü koşullar var tabii…

Bu yeni et üretim yöntemi, hayatımızda çok şeyi değiştirebilir. Laboratuvar koşullarında hücreden çoğaltılarak et üretimi yönteminin, ilerleyen yıllarda daha da yaygınlaşacağı kesin.

 

BENZER YAZILAR