KARANLIKTA GİYİNMEK KİLO ALDIRIYOR

Vücut kitle indeksinizi düşürmek için sabahları perdeleri açın.

isik-giyinmek

İşe yetişmek için acele ettiğiniz bir sonraki sabah perdeleri açıp içeriye biraz doğal ışık girmesini sağlarsanız, iyi edersiniz. Neden mi? Öyle görünüyor ki, karanlıkta hazırlanma alışkanlığınız zayıflama hedeflerinizi sabote ediyor.

Northwestern Üniversitesi tarafından yapılan ve PLOS One’da yayımlanan bir araştırmada, Chicagolu 54 yetişkinin bileklerine takip cihazı yerleştirilerek ışığa maruz kalmaları ve uyku alışkanlıkları 1 hafta boyunca takip edildi. Ayrıca, katılımcılar bir beslenme günlüğü tuttular ve bu sayede kalori alımları da izlenmiş oldu.

Aktivite seviyesi, yaş, kalori alımı, mevsimsel koşullar ve uyku alışkanlıkları gibi etkenlerin de göz önünde bulundurulmasının ardından, araştırmacılar, günün erken saatlerinde ışığa maruz kalan katılımcıların vücut kitle indekslerinin daha düşük olduğu sonucuna vardılar. Dahası, ışık alma saatinde meydana gelen her 1 saatlik gecikmeye karşın, vücut kitle indeksi değerinde 1.28 artış meydana geliyordu.

Gündelik hayatınız için tüm bunlar ne anlama geliyor? Araştırmacılar, her sabah uyandığınızda 500 lümen kadar ışığa maruz kalmanız gerektiğini söylüyor. Bu miktar, ofisinizdeki parlak iç aydınlatma ışığına denk. Erkenden 1.000 lümen ışık almanın en güzel yolu tabii ki sabah dışarıda antrenman yapmak. Fakat basitçe evinizin perdelerini açmanız da işinizi görecek.

Işık meselesini küçümsemeyin. Işık, hayatınızda sirkadyen ritmden uyku alışkanlıklarınıza, beslenmenizden kilonuza kadar birçok açıdan etkili. Sabah perdeleri açarak bir anda 5 kilo zayıflayacağınızı iddia etmiyoruz. Fakat sabahları biraz daha ışık almanızın kimseye zararı olmayacak.

 

BENZER YAZILAR