GENÇ KALMANIN SIRRI ÇÖZÜLÜYOR MU?

Bilim insanları, gençlik çeşmesinin keşfine oldukça yakın.

yaslanma

 

Steadman Clinic ve Steadman Philippon Research Institute  araştırmacıları, yaşlanmayı yavaşlatıcı ve iyileşmeyi hızlandırıcı yollar bulma konusunda bir kırılma noktasına doğru ilerliyor.

Center for Regenerative Sports Medicine direktörü ve araştırmanın lideri Johnny Huard, “İlaç aleminin iPhone 9’unu geliştirmeye çalışıyoruz.” diyor.

“iPhone 6 ya da 7 harika, istediğiniz her şeyi yapıyorlar, fakat siz yine de internette iPhone 8 ne yapacak diye arıyorsunuz. Biz de cerrahların en iyi sporcuların iyileşmesini 1 yılda değil, 6, hatta 3 ayda sağlayabilmeleri için çalışıyoruz.”

Huard ve çalışma arkadaşları, kök hücreler ve PRP kullanarak, yaşlanmaya bağlı hastalıkların iyileştirilmesini ve iyileşme süresini yarıya indirmeyi umuyorlar.

Steadman Clinic ‘ten Marc Philippon, “Yaşlanmayı tersine çeviremeyiz; fakat inanıyoruz ki daha iyi yaşlanabiliriz ve sakatlıkları daha kısa sürede atlatabiliriz.” diyor. “Bir cerrah olarak, size müdahale ettiğim taktirde karşınıza bir iyileşme sürecinin çıkacağı kesin. Biz, iyileşmenin daha hızlı olmasını istiyoruz. Fakat en önemli şey, sakatlığın önlenmesi. Eğer hücreleriniz daha iyi yaşlanırsa, daha az sakatlıkla karşılaşırsınız.

Kök hücreler yola farklılaşmamış hücreler olarak çıktıkları için, potansiyel olarak birçok özel hücreye dönüşebiliyorlar. PRP için de aynısı geçerli: Vücudunuzun sakatlıkları atlatabilmesine yardımcı olmak için protein taşıyorlar. Bu yöntemler sadece profesyonel sporcular için değil, düzenli antrenman yapan herkes için uygulanabilir. Huard, bu yüzden göbek bağının saklanması gerektiğini söylüyor. Çünkü göbek bağında birçok kordon kanı kök hücresi ve kordon dokusu kök hücresi bulunuyor. Göbek bağının dondurularak saklanması, Huard’a göre çocuğunuza verebileceğiniz en büyük hediye.

Ancak, gün gelip de PRP ve kök hücre kullanımı yolu ile yaşlanma yavaşlatılana kadar yaşlanmaya karşı elinizdeki en iyi silahlar düzenli spor yapmak ve sağlıklı beslenmek. Her ikisi, sizi sakatlıklardan koruyarak sağlıklı kalmanızı sağlar. Biz yine de tıptaki bu önemli projenin takibinde kalalım. Araştırmalar neticelendikten sonra gençlik çeşmesine kavuşabiliriz.

BENZER YAZILAR