EN YÜKSEK MAAŞI SEN AL

Ofisteki en yüksek maaşı alan adam ne sizden daha akıllı, ne de daha becerikli. Sadece kendisini öne çıkarmayı iyi biliyor.

Bir keresinde, yeni yatırım bankasının markalaşma çalışmalarına yardım ettiğim bir müşterim olmuştu. “Ortamdaki en pislik herif olmaktan gocunmuyorum” demekten hoşlanan garip bir adamdı. Nasıl bu kadar başarılı olduğu merak konusu olsa da, sosyal meziyetler konusundaki tüm eksikliklerine karşın epey saygı görüyordu (pek sevilmese de). En önemlisi, bu En Pislik Herif kendini nasıl pazarlayacağını iyi biliyordu. Bireysel ve kurumsal marka danışmanlığı yaparak geçirdiğim 20 yıllık meslek hayatım boyunca, başarılı insanların çoğunun bu beceriyi paylaştığını fark ettim. Onların stratejilerini ifşa ettim ve amme hizmeti olarak size sunuyorum. Hepimiz emeklerimizin karşılığını almayı hak ediyoruz.

11) Doğru İnsanlarla Arkadaş Olun

Belki de sıkıca kaynaşmış bir ofis grubunuz var. Sıkıldığınız anlarda birbirinize kâğıt uçaklar atıyor ve mesai biter bitmez, bir şeyler içmek için beraberce en yakın bara sürükleniyorsunuz. Böyle bir gruba sahip olduğunuz için şanslısınız, bol bol eğleniyorsunuz demektir. Ne var ki, maaş hesabınıza fazladan bir sıfır ekleyecek olanlar, onlar değil.

Şirketlerde üst sıralara doğru tırmanan insanlar, büyük toplantılarda adı en çok zikredilenlerdir. Eğer terfi dağıtan müdürler sizi tanımıyorsa, şirket için görünmez adamsınız demektir. Bu da sizi kolayca gözden çıkarılabilir hale getirir. Ya da en fazla, çarkın dişlilerinden biri olarak hayatınıza devam edersiniz. Örneğin, arkadaşım David Britt’i ele alalım. 20 yıl önce Archie isimli bir arkadaşıyla ABD Deniz Kuvvetleri Akademisi’nden mezun oldu. Hiçbir zaman üstün bir öğrenci olmamıştı, en azından Archie’den daha iyi notlar almamıştı. Ancak büyük bir avantajı vardı. Yüksek rütbelilerle haşır neşir olmanın önemini erkenden kavramıştı: “Daha başlangıçta, donanmada başarı istiyorsam bana en iyi görevleri verecek kişilere oynamam gerektiğini öğrendim.” Bu düşünce tarzı ona terfi olarak geri döndü. Diğer terfiler de onu takip etti. Bugün David yüzbaşı, Archie de onun iki rütbe altında görev yapıyor.

BAŞARILI İNSANLARIN ELİNİ SIKIN

Terfi alabilmek için büyük ihtimalle sadece iki ya da üç kişiyi kazanmanız gerekir. Bunların arasında patronunuz, patronunuzun patronu, insan kaynakları bölümünün başı ya da (daha küçük bir şirkette) CEO yer alabilir. Bunları sizin “kariyer kurucularınız” olarak adlandıralım. Kim olduklarını belirleyin, kendinizi onlara tanıtın ve her konuda onlara yardımcı olmaya istekli olduğunuzu bilmelerini sağlayın. Bir projede gönüllü çalışma fırsatı mı doğdu? Çalışın. Tüm şirkete faydalı olacak bir fikriniz mi var? Hemen konu hakkında bir e-posta atın.

Tabii millete salça olan bir tip gibi görünmek istemezsiniz. O yüzden Beni Terfi Ettirin kampanyanızın alanını genişletmek için, kariyer kurucuların nüfuz alanındaki insanlardan da yardım alın. Bunlar, kariyer kurucuların sık sık danıştığı asistanları, dert ortakları ve sırdaşları olabilir. Bu kişilerden iki ya da üç tanesine kendinizi gösterin ve radarlarında kalmak için ne yapabiliyorsanız yapın. Kariyer kurucular, bir sorun hakkında çevrelerindeki insanlara danışmaya başladıklarında, şirketteki en göze çarpan insanlardan biri olacaksınız.

BENZER YAZILAR