ANTİBİYOTİKLER: GERÇEKTEN DE TÜM KUTUYU BİTİRMEK ZORUNDA MISINIZ?

Antibiyotik kullanmaya başladığınız zaman genellikle kutu bitene kadar ilaç almaya devam etmeniz gerektiği söylenir. Peki bu ne kadar doğru?

ilac

Öksürdüğünüzde ağzınızı kapatmanız önerilir. Ya da tuvaletten çıkınca ellerinizi yıkamanız gerektiği söylenir. Antibiyotik kullanımı açısından da önerilen, hastalık semptomları ortadan kaybolsa bile, tüm kutuyu bitirmeniz gerektiği yönünde.

Doktorlar, antibiyotik kullanımının erken kesilmesine bağlı olarak antibiyotik direnci gelişebileceği endişesi ile hareket ediyorlar ve tüm kutunun bitirilmesini öneriyorlar. Bakterilerden tam anlamı ile arınamadığınız zaman, durum eskisinden daha beter şekilde tekrarlayabilir ve siz de durumla baş edebilmek adına daha fazla antibiyotik kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

Fakat bu görüşe itiraz eden uzmanlar da var.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından antibiyotik farkındalığına dair düzenlenen kampanya hakkında kaleme alınan güncel bir raporda, uzmanlar, enfeksiyonun işaretlerinin ve semptomlarının ortaya kalkmasının ardından antibiyotik kullanımının kesilebileceğine dair bir not düştüler.

Brown University Warren Alpert Medical School’dan Dr. Louis Rice, kutu tamamen bitirilene kadar antibiyotik kullanımına devam edilmesinin alerjik reaksiyonlar, böbrekler ile kan hücrelerinde hasar ve karaciğer sorunları gibi riskleri tırmandırabileceğini söylüyor.

Rice’a göre, ihtiyacınız olmadığı halde antibiyotik kullanmaya devam ettiğiniz taktirde, bakteriler de bu ilaçlarla nasıl savaşacaklarını öğrenmiş oluyorlar. Bu da ilerleyen zamanlarda antibiyotik direnci ile yüzleşme ihtimali doğuruyor.

 

Fakat Rice yine de kendinizi iyi hissetmeye başlar başlamaz antibiyotik kullanımını kesmemeniz gerektiğini belirtiyor. Streptokok boğaz ağrısı, lejyoner hastalığı ya da tüberküloz gibi hastalıklarda ciddi antibiyotik tedavisi uygulamasının sürdürülmesi gerek.

Diğer hastalıklar için Dr. Rice’ın önerisi doktorunuzla görüşmeniz yönünde.

BENZER YAZILAR