YAPAY ÇİM KANSER Mİ YAPIYOR?

Araştırmaların bu konuda ne söylediklerine bakalım.

suni-cim

Washington Üniversitesi’ndeki 50’den fazla futbolcuya kanser teşhisi konulmasının ardından, kadın futbol takımının yardımcı antrenörü Amy Griffin şüphelenmeye başladı. Bu kadar sporcu, özellikle de kaleciler, nasıl oluyordu da takıma girdikten sonra kansere yakalanıyordu?

CNN’in haberine göre, Griffin’in asıl şüphesini çeken şey, zemindeki küçük siyah partiküllerdi.

Takımın antrenman yaptığı saha, sentetik çim ve siyah partiküller aracılığıyla gerçek toprak ve çim görünümüne sahip olacak şekilde yapılmıştı. Griffin, konu ile ilgili daha fazla bilgi toplamaya koyulduğunda, sahaya konulan geri dönüşümlü siyah partiküllerin, yüksek seviyelerde maruz kalındığı taktirde zararlı kimyasallar içerebildiğini fark etmişti. Ardından, kendilerine kanser teşhisi konulduğunu bildiği 53 eski futbolcudan oluşan bir liste hazırladı. Listedeki isimlerin %60’ı kalecilik yapmış ve çoğuna da kan kanseri teşhisi konulmuştu. Böylece, Griffin’in şüpheleri siyah partiküller üzerinde daha da yoğunlaşmıştı.

Kaleciler zemin ile daha fazla temas ettikleri için, siyah partiküllere daha fazla maruz kalıyorlar. Ayrıca, bu partiküllerin ağızlarına girme ya da solunması olasılığı da yüksek. 10 dakikalık ısınma sırasında bile kaleciler 50 ila 100 kere zeminle temas edebiliyorlar.

Söz konusu şüphelerin ardından Washington Üniversitesi tarafından bir dizi araştırma yapıldı. Fakat bu araştırmalardan kesin bir sonuç çıkmadı. Uzmanlar, her zeminde gönül rahatlığı ile futbol oynanabileceğini söylüyorlar.

Fakat araştırmada kansere ilk etapta neyin yol açtığına tam olarak asla bakılmadı ve siyah partiküllerin yarattığı sağlık riskleri ele alınmadı. Şimdilerde ise sporcular endişelerini dile getirmeye devam ediyorlar. Üstelik, Griffin’in kanser teşhisi konulan kişiler listesindeki isimlerin sayısı 237’ye kadar yükseldi.

Peki sonuç olarak yapay çim ile kanser arasında bir ilişki var mı? Geçmişte yapılan 100’ü aşkın araştırmada, siyah partiküller ile temasın kanser riskini arttırdığına dair direkt bir kanıt bulunmadı. Fakat arada gerçekten bir bağlantı olup olmadığının ortaya konulabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu kesin.

Yine de kendi adınıza alabileceğiniz en önemli önlemi hatırlatmakta fayda var: Maç yaptıktan sonra duş almayı asla ihmal etmeyin.

BENZER YAZILAR